Widząc Wasze komentarze, byłam pewna, że "Duch" to bardzo dobry film.Wczoraj leciał w TV, więc postanowiłam go obejrzeć i coo...? Rozczarowanie.Po pierwsze, nie nazwałabym tego horrorem.Nieudane efekty specjalne, które niby miały straszyć, tylko śmieszyły.Kiepski manewr z "głodnym drzewem" oraz trupami wyłaniającymi się spod ziemi.Do tego tytułowe duchy, które tak naprawdę nie miały w sobie nic, czego można by się bać.Po drugie, nienaturalne zachowanie domowników.Przeciętny człowiek, widząc krzesła ustawione cudownym sposobem w piramidę, czy przemieszczający się mebel, od razu zadzwoniłby po egzorcystę lub popadłby w dziwny stan ale na pewno nie ustawiałby w "tajemniczym polu" swego dziecka, ciesząc się, że samo się przesuwa...uznanie należy się jednak młodej aktorce, która pokazała starszym jak powinno się grać.Generalnie, żałuję że skusiłam się na tę komedię i tkwiłam przy niej do 1 w nocy...
ja to oglądałam jak cieniutki film sensacyjny:/ nic strasznego:/ no może oprócz tego pajaca hahaha xDD
Dokładnie, zgadzam się w 100%. Też skusiłam się na oglądanie w TV...i całkowicie się rozczarowałam. Ba, nawet nie dotrwałam do końca, bo zupełnie mnie nie wciągnął. Momentami wręcz śmiałam się z niektórych scen. Nie polecam.
Film przeciętny. Niezła muzyka i efekty specjalne, ale naprawdę było to dość słabe jak na film pod patronatem Spielberga. Naprawdę jestem rozczarowany. Jedynie 6/10. Nic strasznego, nic śmiesznego...
bardzo latwo ocenia sie film powstaly na poczatku lat 80tych,wtedy straszyl w kinach bo nie bylo pil, hosteli i
innego szajsu. Nie pisz takich rzeczy ,ze nieudane efekty specjalne, bo to piszesz bzdury... jak decydujesz sie
na krytyke wez po uwage lata kiedy film byl krecony, jak na tamten okres efekty porazaja, w kinie ludzie
krzyczeli na tym filmie. dlaczego byl wielkimm sukcesem kasowym?nie dlatego ze spielberg podpisal sie pod
jego produkcja bo spielberg dopiero zaczynal zdobywac kase, ale dlatego ze mial fajny pomysl jak straszyc
widza, bez przelewania krwi, odcinania rak i urwania glow... udalo mu sie to znakomicie, ale pamietaj ze to
bylo dawno temu, teraz byc moze film traci myszka, ale wciaz jak wiekszosc tutaj (podejrzewam, ze z
obecnego pokolenia 30 latkow) uwaza go za klasyka w swoim gatunku. To tak jakbys pisala ze filmy Alfreda
H. jak Ptaki czy Psychoza to tez nuda i nieudany dreszczowiec, a tak nie jest.
Gdy ludzie biorą się za horror to często ludzie oczekują nie wiadomo jakich efektów specjalnych( po to aby się "choć trochę" bać) - latających rąk, wbijaniu żelastwa we wrzeszczącego aktora itp. Ale zastanówcie się, co? Przecież w "Duchu" wcale nie chodziło o to żeby zrobić z tego rzeźnie, tylko film który straszył kiedyś samym -to z czego się śmiejecie- pajacem. Ocena- jak sądzę, ma się odnosić to fabuły. A jak widzę taką piłę 6(!) choćby, to mi się płakać chce bo 80% jest efektów i nic z fabuły .;pp
zgadzam się z przedmówcą - rzeźnia i 0 fabuły to syf ... Zastanawiam się czy ludzie mają za mało wrażeń we własnym życiu że chcą odreagować chodząc na takie filmy jak SAW 6 , czy po prostu idą tam się kimnąć xqq Co popieram- ;Dd
OMG. To co tutaj przeczytałam jest po prostu śmieszne. 'Duch' to wspaniały
film, klasyk horrorów. Motyw z telewizorem jest nadal często zapożyczany.
Oglądałam mnóstwo filmów tego gatunku i moim zdaniem te najstarsze są
najlepsze. Nie chodzi w nich by widz czuł niesmak widząc jak urywają się
głowy itp. tylko by poczuć dreszcz emocji. Nagłe zmiany akcji, genialna
muzyka podkreślająca strach. To jest wspaniałe. Tego się już dziś nie robi.
I jak czytam taką wypowiedź założycielki tematu to mi się płakać chcę:
pomijając fakt, że film powstał w latach 80 i jak na tamte czasy efekty
specjalne są bardzo dobre to porównujesz filmy Spielberga do 'piły'...