1 Kto normalny spuszcza martwą rybkę w kiblu?
2 I kto pali skręty kiedy w pokoju obok są małe dzieci?
3 Skoro ten dzieciak bał się burzy, to czemu spał przy odsłoniętym oknie?
4 Duchy rodem z kreskówki raczej nie są straszne
5 Scena z robakami i obdzieraniem twarzy potęguje obrzydzenie, a nie strach
6 Babka-medium była niesamowicie irytująca, wręcz śmieszna
7 Dlaczego po wyjściu z dziury ozonowej ta dziewczynka była cała w kisielu truskawkowym?
8 Jak wcześniej, skoro przed zaśnięciem dzieciak bał się klauna, to po co ustawił go sobie na wprost łóżka? Intrygujące...
9 Scena pocałunku przed wejściem była do bólu kiczowata
10 Rozumiem, że wykopany na kilka metrów basen przed domem to też normalne mając dwójkę małych dzieci...
11 Można było osiągnąć lepszy efekt mniejszą ilością efektów. Jest dużo starych filmów o tej tematyce, które potrafią straszyć bez tandetnych duchów robionych w Paincie jak np. ''The Haunted'': http://www.filmweb.pl/film/Nawiedzony+dom-1991-221694#
12 Podsumowując, Poltergeist jest niezbyt straszny jak na horror (właściwie to nie znalazłem ani jednej sceny której można by było się przestraszyć) Gra aktorów sztuczna i groteskowa. Właściwie tylko Heather O'Rourke spisała się w tym filmie i to jej należą się największe brawa. Marne 5/10 Nie polecam
Hmmm.....po 2 miesiącach? Niezły refleks, ale czemu się tak obruszasz dziewico? Od razu widać kto tu jest obrażalską, sfrustrowaną gimbusiarą, która nie jest w stanie napisać niczego konstruktywnego prócz swoich wyuczonych ripost z różowego dzienniczka. Żałosne
Głupie pytanie,a ty maturę zdawałaś w grudniu?
A ja na serio odpowiadam, zostaw swoje riposty z 2-miesięcznym zapłonem dla swojej matki, podczas niedzielnego obiadu przy korycie
brawo, typowo gimbazjalny okaz, obraź jeszcze raz moją mamę, bo raz to za mało ;)
1. Wszystkie amerykańce. Poza tym ja.
3. Bo bał się podejść do okna, pod kołdrą zawsze bezpieczniej.
7. To była prawdopodobnie ektoplazma.
8. Może nie on go ustawiał a bał się go sam ruszać.
12. Mnie się tam podobał...
Z ciekawości wpisałem słowo pastisz w wyszukiwarkę i nikt na forum poza tobą nie dostrzega w tym filmie pastiszu. Ja sam też nigdy nie uwierzę w tę teorię. A parodią to ten film się raczej stał, ale nieświadomie. Niewątpliwie 'Duch' straszył w latach 80., ale niestety zestarzał się - zarówno postacie jak ich zachowanie wydają się teraz być mocno przerysowane. Są horrory, które przetrwały próbę czasu, tak jak 'Lśnienie','Coś', czy 'Carrie', ale 'Duch' do nich nie należy.
To zamiast czytać komentarze, obejrzyj jeszcze raz film i zwróć uwagę, ile tam akcentów komediowych! (jazda z puszkami, pojedynek na piloty od telewizorów, cała rodzina lądująca w jednym łóżku w czasie burzy, gest Kozakiewicza pokazany budowlańcom itp.) Ponadto dużo jest parodystycznych nawiązań do "poważnych" horrorów - przede wszystkim "Egzorcysty", także "Lśnienia", "Dnia Tryfidów" etc. A scena rozmowy Carol Anne z duchem (w której słyszymy tylko odpowiedzi dziewczynki) jest "powtórzeniem a rebour" sceny Zwiastowania z "Jezusa z Nazaretu".