jak ludzie mozecie oceniac ten 'film' (mozna to tak w ogole nazwac) ? no dobra gdyby gatunek bylaby komedia zamiast horror to zrozumialbym.. takie dno i glupota.. z takich filmow robilo sie parodie (chociaz w zasadzie same w sobie nimi sa). nigdy nie zapomne jak ta karlica wrzeszczy do tego 'wiru' .. nie mam pojecia skad taka wysoka srednia.. nie jest to ani film 'z drugim dnem' , ani dobrze zrobiony .. i ten 'horror' ma wyzsza srednia od np. Hostelu , czy Pily V (wiem teraz mnie pojedziecie, ze lubie flaki po scianach, ale juz mowie , raczej pisze :) , ze wbrew pozorom zwlaszcza pila jest filmem dosc inteligentnym i bdb zrobionym).. a na koncu (z tego co pamietam) okazalo sie , ze ten dom stoi na cmentarzysku indian! AAA!! i te kosciotrupy.. DOOOOSC! :) moze mi wytlumaczycie co w tym filmie bylo dobrego? pewnie sie do mnie rzucice jak jadowite psy do gardla, ale wrecz tylko na to czekam :PP
rzecz jasna 0\10
Nie wiem. Dla mnie 10/10
Film oglądałem z zainteresowaniem od pierwszej do ostatniej minuty. I ma w sobie to coś co dostrzegają tylko wielbiciele kina z lat 80-tych (tacy jak ja :D )
I te stare ale bardzo dobrze zrealizowane efekty. Dla mnie oglądanie tego filmu to prawdziwa uczta.
A co do:
"ze wbrew pozorom zwlaszcza pila jest filmem dosc inteligentnym i bdb zrobionym"
Zgadza się ale tylko pierwsza część. Każda następna to przerażające pasmo nieskończonej NUDY przez duże olbrzymie N.
Dokładnie. Ten klimat horrorów z lat '80... Kiedyś to były horrory! Teraz to robi się sam szit. Ale jak ktoś ogląda tylko filmy typu "Piła", gdzie wszędzie sika krew to nie dziwie się, że daje ocene 1/10 "Duchowi". Musimy pamiętac, że 20-30 lat temu co innego wydawało się ludziom straszne (jak się teraz naoglądaliśmy wszelkich masakr, to już nic nas nie przerazi), a efekty były jak na tamte czasy dobre.