Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175814
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Alternatywne zakończenie nakręcone na potrzeby rynku amerykańskiego jest poprosu żałosne... Cały film trzyma się mocno realów epoki (a przynajmniej dużo mocniej niż wiele innych ekranizacji powieści J.A.), a tu na koniec coś takiego! Rozumiem, że dla niektórych romantyczny film musi kończyć się pocałunkiem, ale dopisywać do tego tak marny dialog - wstyd i żałość.

ocenił(a) film na 10
Vikinga

Z jednej strony przyznaje Ci rację, zaś z drugiej nie.
Z jednej strony uważam, że nie powinno być tej końcówki, a tym bardziej, że nie ma takiego momentu w książce- w żadnym rozdziale.
Z drugiej czuje się dopełnienie po obejrzeniu alternatywnej końcówki...
Jestem niezdecydowana ;)

ocenił(a) film na 9
Aniass_La_Ct

Ja też nie jestem z kamienia ;)
Ale jednak myślę, że noc poślubną reżyser powinien był zostawic naszej (widzów) wyobraźni. W tej starej wersji DiU z Colinem F. też jest nadprogramowa scena ślubu na końcu i ona moim zdaniem dużo lepiej wpisuje się w konwencję i nie razi. No i J.A. chyba nie przewraca się w grobie, a przy tej "amerykańskiej końcówce" to nie jestem pewna...

Vikinga

co prawda to prawda...
ta scena to bylo lekkie przegiecie... Lepij by bylo gdby ostatnia scena byla ta w ktorej jej ojcec siedzi w gabinecie i sie cieszy, a potem wyciemnienie i tyle... - to moje zdanie...

ocenił(a) film na 5
marta098765

a gdzie to widziałyście? w filmie na cinemaxie tego nie było.

ocenił(a) film na 9
littillea

Ja to mam w dodatkach na DVD i oczywiście nie mogłam sobie darowac i nie obejrzec ;)

ocenił(a) film na 10
Vikinga

Amerykanie zawsze muszą się popisać i dać coś od siebie dla swoich głupowatych widzów, którym trzeba wszystko dokładnie wyjaśnić i pokazać. :P z drugiej strony warto obejrzeć alternatywne zakończenie dla samego Matthew, kiedy tak uporczywie powtarza "miss Darcy". to jest szalenie seksowne jak dla mnie ;)

littillea

http://www.youtube.com/watch?v=AwoFw5d0Tk0

zobacz tu :)

ocenił(a) film na 10
pekatrine

Ja widziałam tę wersję bez żadnych dodatków. :)
Ale wydaje mi się, ze przy tym filmie jest to o wiele mniej rażące niż to, co zrobili w najnowszej wersji "Mansfield Park" ...

laurrier

Nawet nie wiedziałem że istnieje taka scena :D Podobała mi się :)

ocenił(a) film na 7
PrzemQ_3

mnie jakoś dziwnie to razi...cały film jest taki "nieśmiały" i ma jakiś czar, amerykańska końcówka jest amerykańska aż do bólu xD Chociaż przyznaję, że warto obejrzeć ją dla samego aktora ;)

Vikinga

ta scena jest po protu żałosna. wkurzyłam się jak to obejrzałam kiedyś na youtubie. piękne jest zakończenie jak lizzy wybiega z gabinetu ojca i nic więcej nie trzeba dopowiadać...