Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175814
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Widziałam film, serial i czytałam książkę. Podobał mi się film, mimo to uważam, że lepszy jest serial z 1995r. Colin Firth wspaniale zagrał postać Darciego (choć uważam, że to przeciętny aktor). Metthew Mcfadyen nijak się ma do angielskiego, wyniosłego, dumnego gentelmena, mógłby grać kogoś niższego stanem, nie wiem dlaczego kojarzy mi się ze stajennym. Nic na to nie poradzę, ale również Keira nie zabłysnęła, mogłaby grać co najwyżej pokojówkę (w Piratach gra podobnie, tryska z niej zbyt duży entuzjazm :), jest zbyt współczesna, by grać postacie z innej epoki.

ocenił(a) film na 10
adria15

A ja uważam, że Keira idealnie nadaje sie do grania postaci z innej epoki. Wszystko było tak jak być powinno. Nic dodać nic ująć. Co do Darciego.. Jest taki jak opisała go Jane Austen w swojej ksiązce i tak miał grać, po prostu taki miał charakter i tyle.

ocenił(a) film na 10
adria15

Podobnie jak ty widziałam film, serial i czytałam książkę. Serial jest dobry, ale mimo wszytsko bardziej oczarował mnie film. A co do odtwórców roli Darcy'ego- Colina Firtha i Matthew Macfadyena to bardziej podobał mi się ten drugi. Macfadyen do roli Darcy'ego w moich oczach bardziej pasował...