Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175814
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

moment z ręka

ocenił(a) film na 8

Ogladalam ten film chyba ze 20 razy, bardzo mi sie podobal. Moze mi ktos jednak wyjasnic motyw gdy pan darcy pomaga wsiadac elizabeth do powozu? nie do konca rozumiem tamtejsza sytuacje: czy on sciska jej reke wyrazajac ze mniema sie ku niej a potem jak odchodzi rozszerzajac reke wyraza to jego neiweim.. obrzydzenie? :P
Jakos nie potrafie odczytac tego przeslania:>

ocenił(a) film na 10
cameliaa

nie, on poprostu podał jej dłoń, a potem ...hmm, poruszył go jej dotyk? poczuł ją? haha

ocenił(a) film na 8
juzuwuzu

Ja odniosłam wrażenie, że po prostu był nią obrzydzony.

ocenił(a) film na 8
paulla_b

No wlasnie mi tez sie wydaje ze jakis taki byl obrzydzony, ale nie bylam pewna czy to dobrze odebralam :P

cameliaa

hmm... na pierwszy rzut oka wydaje się że czuł do niej obrzydzenie, tak zresztą i ona myślała. ale jeśli pomyśleć o tym co się stało później to chyba chodzi o jego nieśmiałość. mi się wydaje że to podanie ręki było no nie wiem... jakimś wielkim przeżyciem dla niego. nieśmiały był jak wiadomo strasznie. tak to odbieram.

HowsAnnie

Hmm... nie pamiętam już dokładnie, ale czy to czasem nie był ich pierwszy kontakt fizyczny? Lizzy jak najbardziej odebrała pomocną dłoń Darcy'ego jako wielkie zaskoczenie, wręcz szok a sam Darcy? Hmmm wg mnie to była reakcja ciała mężczyzny, który musiał wypuścić dłoń kobiety, która mimo wszystko weszła mu w głowę z taką łatwością, że pewnie jego samego to przeraziło. Biedak nie spodziewał się po sobie takich uczuć :) Stąd może tak zareagował z tą ręką... może nadal ją czuł? Biorąc do tego pod uwagę fakt, że sam walczył ze swoimi uczuciami, z pozycją społeczną Lizzy itp czynnikami (a to był początek filmu), więc można stwierdzić, że w tym momencie jego serce biło się z myślami i rozsądkiem...
Może być takie wyjaśnienie? [mam nadzieję, że w miarę czytelne dla Was :) ]

ocenił(a) film na 9
cameliaa

Obrzydzenie? Nawet mi to przez myśl nie przeszło...
Oczywiście, że chodziło o wrażenie jakie zrobił na nim jej dotyk, po prostu przeszył go na wskroś;).
Jedna z moich ulubionych scen w tym filmie.

ocenił(a) film na 8
Sulena

dzieki za odpowiedzi :P
No i sami widzicie jak roznie moze byc to odebrane :)
Tez bardzo lubia ta scene :) nie pozostaje mi nic innego jak tylko isc i ogladnac ja po raz kolejny :P
pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
cameliaa

Brzydzi się nią, tak samo jak ja. Nim się też brzydzę; taki dupek nie facet. Całym filmem zresztą też.

cameliaa

Bo to właśnie jest takie niejednoznaczne. Dla Lizzy, która była przekonana o niechęci Darcy'ego do niej i każde jego zachowanie względem niej brała za próbę obrazy, czy ośmieszenia, musiała odczytac ten gest (nie samo podanie tylko to później) jako oznakę obrzydzenia - przy odpowiednim nastawieniu, wyglądało to, jakby Darcy cudem się powstrzymywał, by nie wytrzec dłoni o spodnie
Natomiast dla nas, widzów doszukujących się wszędzie wątków romantycznych i często znających treśc książki oraz uczucia, jakie Darcy żywił do panny Bennet, ten gest pokazywał nic innego, jak wrażenie, jakie wywołał na nim dotyk Lizzy.

cameliaa

Bo to właśnie jest takie niejednoznaczne. Dla Lizzy, która była przekonana o niechęci Darcy'ego do niej i każde jego zachowanie względem niej brała za próbę obrazy, czy ośmieszenia, musiała odczytac ten gest (nie samo podanie tylko to później) jako oznakę obrzydzenia - przy odpowiednim nastawieniu, wyglądało to, jakby Darcy cudem się powstrzymywał, by nie wytrzec dłoni o spodnie
Natomiast dla nas, widzów doszukujących się wszędzie wątków romantycznych i często znających treśc książki oraz uczucia, jakie Darcy żywił do panny Bennet, ten gest pokazywał nic innego, jak wrażenie, jakie wywołał na nim dotyk Lizzy.

ocenił(a) film na 1
gemmapirat

Była przekonana? Przecież on nie ma żadnych chęci ani niechęci. Po prostu jest bez ... powiedzmy jest błaznem udajacym faceta. Jakby mi taki dupek cóś zaoferował, to wyskoczyłabym pierwszym otworem w pomieszczeniu, albo gnała łąką w deszczu byleby tylko być dalej. W innym filmie :) Już wolałaby tą świnię Wickhama w serialu BBC z 1995 niż tego eunucha.