PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681141}

Dunkierka

Dunkirk
2017
7,2 194 tys. ocen
7,2 10 1 194469
7,3 97 krytyków
Dunkierka
powrót do forum filmu Dunkierka

Cześć,
Gdzie możemy obejrzeć Dunkierkę w najlepszej jakości obrazu i dźwięku?
Mamy tu seanse w Imax, punkt 44 oraz Multikino, sala Extreme (4K, Dolby Atmos).

Rozumiem, że oba te kina otrzymują materiał w formie cyfrowej czyli odrobinę mniejszy ekran, projektor o wyższej rozdzielczości w sali Extreme powinien się sprawdzić lepiej (nie mówiąc o dźwięku) ale pozostają jeszcze kwestie proporcji ekranu, jego wygięcia i tego czy materiał został nagrany w Dolby Atmos

ocenił(a) film na 7
bartekh86

Chyba sam sobie odpowiedziałem i może kogoś to zainteresuje.
Film kręcony na kamerach Imax 65mm dostosowany do odbioru w kinie Imax 70mm film.
Takich kin jednak w Polsce nie mamy, a do naszych Imaxów trafia materiał cyfrowy 2K.

Nie mam potwierdzenia czy Multikino ma przewagę nad jakością obrazu (czy otrzymali materiał w 2K czy 4K) ale ma przewagę w nagłośnieniu - Dolby Atmos

ocenił(a) film na 7
bartekh86

I niestety. Rozwiewając wszelkie wątpliwości, odpowiedź z Multikina Katowice:

"Dzień dobry,
Dunkierka na sali Xtreme jest grana w zwykłej wersji. Niestety nie będzie grana w technologii Dolby Atmos, czy też 4K. W dniu premiery wchodzą wszystkie możliwe wersje filmu."

bartekh86

weź coś jeszcze napisz sam do siebie

ocenił(a) film na 8
krzysztof7

Napisał dla innych. Tak to się szuka czegoś w google i jest na forum post "mam już odpowiedź/rozwiazanje" ale nie podaje konkretów. A ty się i tam przy********sz

bartekh86

W kinie Helios w CH Libero (ul. Kościuszki) nie ma sali Extreme, jest za to sama Dream, w której można oglądać film w wygodnej pozycji półleżącej czy wręcz leżącej. Ale osiem lat temu (kiedy powstawał pierwszy post w tym pod-wątku) Libero jeszcze nie istniało.