Dunkierka

Dunkirk
2017
7,2 199 tys. ocen
7,2 10 1 198576
7,5 77 krytyków
Dunkierka
powrót do forum filmu Dunkierka

Dwie rzeczy mi nie pasowały. Błędy, czy ja się mylę?

1. Mamy trzy samoloty spitfire, w pewnym momencie zostają dwa. Farriera (Tom Hardy) i Collinsa (ten rudy). Lądowanie Collinsa na tafli wody widzimy z dwóch perspektyw - najpierw z samolotu Farriera, po 20 minutach pokazują tą samą scenę z perspektywy lądującego pilota.
I w pierwszym przypadku widzimy, że pilot po lądowaniu na tafli wody wydostał się bez problemu, stoi na tonącym samolocie i zbliża się do niego kuter ale wciąż jest w odległości około 20 metrów. Tom Hardy ze swojego samolotu skinął do rozbitego pilota i poleciał dalej.
Jednak w drugim ujęciu widzimy, że Collins nie wydostał się tak bezproblemowo przez zacięty właz. Próbował rozbić szybę, pomogła mu dopiero załoga kutra rozbijając ją bosakiem.
Różnica znaczna

2. Panorama miasta w tle. Pierwszy raz zwróciłem na to uwagę przy jednej z początkowych scen gdy młody niemowa zakopuje zwłoki w piasku. W tle widzimy nowoczesne dachy domów, w różnych kolorach nowoczesnej dachówki z wystającymi oknami dachowymi w białym obramowaniu niby PCV. Nijak to nie wyglądało na zabudowę z 1940r. Podobne wrażenie można odnieść pod sam koniec.

ocenił(a) film na 9
bartekh86

1. On mu pokiwał przez szczelinę na jaką mógł otworzyć wtedy szybę kabiny. Więc jest dobrze

2. To akurat prawda, zarzucono temu filmowi to, że domki wyglądają na odrestaurowane, nowocześnie, cukierkowo, a przecież tam toczyła się wojna. Oprócz barykad z worków z piaskiem nie ma śladów zniszczeń. Scenę tą kręcono w prawdziwej scenerii, nie robiono tego za CGI. Postawiono na realizm, ale mogli dodać efekty zniszczenia i postarzenia w pracowni komputerowej.

Ja sam bym dodał jeden błąd. Mianowicie kierunek, z którego Niemcy (taaaak, Niemców, nie "wrogów") strzelali do kutra, w którym grupka żołnierzy się ukryła i czekała na przypływ. Mianowicie idąc w stronę kutra szli od lewej strony na wprost morza. Schodząc w dół po schodach kutra, także mieli po swojej lewej stronie kierunek z którego przyszli. Strzały padały od lewej strony schodów, czyli z kierunku, z którego przyszli. Masło maślane, ale mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi :)

LukeuszLFC

Zgadza się, z tym ostatnim strzelaniem do kutra to też pomylili kierunek i wyglądało to jakby to swoi strzelali do swoich "dla zabawy".