1.Dlaczego główni bohaterowie na początku filmu biorą ciało żołnierza i przez molo wchodzą na statek kładą ciało i chowają się na dolnej konstrukcji pomostu?
2. dlaczego reszta żołnierzy zostaje na molu? na statku są jeszcze miejsca
3.W Wielkiej Brytani nie było większych okrętów aby ewakuować ludzi z Dunkierki?
Nie mam pretensji do filmu, pytam się bo chyba coś przeoczyłem i nie zrozumiałem.
1. Chowają się chyba po to, żeby po cichu wskoczyć z powrotem na statek, który byli zmuszeni opuścić po odłożeniu ciała.
co do pkt 1., bohaterowie biorą rannego, aby ich wpuszczona na statek, na który zabierano rannych.
Ad.2. Bo statek ma swoją ładowność i jeden z dowódców stwierdził, że większa ilość osób spowoduje za duże zanurzenie/przechylenie, a to groźne dla statku i niebezpieczne dla załogi. Poza tym miały przypływać kolejne statki, dlatego nie pakowano ich na styk.
Ad. 3. Były, ale im większa jednostka, tym łatwiejszy cel stanowiła dla U-bootów, dlatego m.in. rekwirowano małe, cywilne jednostki pływające i je naprędce wysyłano. Poza tym takie nieduże jednostki łatwiej i szybciej wysłać niż te wielkie, a czasu było mało podczas tej operacji.