Dunkierka

Dunkirk
2017
7,2 199 tys. ocen
7,2 10 1 198576
7,5 77 krytyków
Dunkierka
powrót do forum filmu Dunkierka

Ani porządnej bitwy morskiej, tylko plaża i molo... ani lotniczej, zero napięcia. Na ziemi też się nie strzelali, a przecież to film wojny...
Ale za to film propagandowy, pokazujący, że szybowiec spitfire był już na początku wojny lepszy, bo strącał niemieckie maszyny z niepracującym silnikiem od kilku minut i do tego potrafił wylądować bez uszkodzeń. ...przyznam, że nie wiedziałem, że to jest możliwe

Willy7

Przecież nie muszę wiedzieć co podczas II wojny światowej wydarzyło się pod Dunkierką. Mi w tym filmie brakowało Hitlera, japońskich kamikadże i walczących mechów.

ocenił(a) film na 6
Leszy2

Zaczęło się nieźle, groza przed nadchodzącymi Niemcami niemal sparaliżowała pierwsze rzędy w kinie. Dobra muzyka w tle (Hans Zimmer nie traci formy). Przy pierwszym ataku Stukasa ludzie w środkowych rzędach kulili głowy. Przy pierwszym tonącym okręcie w całym kinie mężczyźni przestali chrupać popcorn. A potem... A potem okazało się, że ten film jest trochę o regatach, a trochę o lataniu szybowcem z silnikiem rolls-royce Merlin...
Generalnie nie wiem czy przesyt czy niedosyt. Po scenie kończącej (zestrzelenie Stukasa przez Spitfirera z niepracującym silnikiem i lądowanie na plaży z wysuniętym podwoziem) mam twarde postanowienie, że jeśli w Minionkach będzie jakaś wojna, to idę na minionki. Może będzie mniej śmieszno-patetycznie. Lotnikom nie polecam. Reszta normalnych ludzi może oglądać, ale niekoniecznie.

ocenił(a) film na 7
Willy7

Dla mnie największą głupotą tego filmu było zakończenie gdy pilot poleciał daleko wylądować bez paliwa, tylko po to by spalić samolot i zostać pojmanym. Mógł spokojnie próbować wodowania gdzieś niedaleko swoich.

ocenił(a) film na 6
Boskigrom

Dokładnie. Do tego wylądował na pisku, jakby to był asfalt. A wiadomo, piasek, nawet mokry, jednak by się poddał pod cezarem maszyny i koła by ugrzęzły, a sam samolot by się przewrócił. Te lądowanie nie miało nic wspólnego z realiami.