Jestem kinomanem oglądam filmy kiedy się da i jakie się da z dowolnych lat . W życiu nie widziałem takiego filmu jak "Dunkierka" o historii którą zna cały świat lub inaczej , każdy by sobie ją widział po swojemu. Spojrzenie reżysera nie z punktu historycznego a pragmatycznego , wraz z całą hollywoodzką otoczką typu: obraz, muzyka, akcja przygniotło mnie jako widza i w pełni ubezwłasnowolniło moje myślenie o tamtych faktach. Każda scena w filmie była zaskakująca nie było ściemy , nie było utartych schematów, był to niezły emocjonalny rollercoster. Jednocześnie film przepiękny o ogromnej odwadze, dzielności i zwróceniu honoru ALIANTOM . Tutaj w filmie główne role grali brytyjczycy z RAFEM na czele , charakterystyczna tarcza z celem na kadłubie odrzutowca to siły zbrojne Wielkiej Brytanii. Każdy młody Polak powiniem wiedzieć , że w RAFie latali polacy , którzy byli uznawani za najlepszych lotników w siłach GBR. Wielki hołd oddany bohaterom . 26 maja - 3 czerwca 1940 roku pokazany w sposób spektakularny . Film niesamowity 10/10 !