Dunkierka

Dunkirk
2017
7,2 199 tys. ocen
7,2 10 1 198576
7,5 77 krytyków
Dunkierka
powrót do forum filmu Dunkierka

Ma ktoś pomysł, dlaczego Farrier nie katapultował się niedaleko swoich przy plaży?
Po co ryzykował lądując, skoro i tak zniszczył samolot? Do tego podpalając go, ściągnął na siebie niemiecki patrol, a gdyby go rozbił - nawet na okupowanym terenie - byłaby szansa, że wrogowie pomyśleliby, że pilot się rozbił i nie sprawdzaliby nawet tego Spitfire'a.

damien0

Bo w tamtych czasach w samolotach nie było jeszcze wyrzucanych foteli, stąd nie mógł się katapultować.

A tak na poważnie to też mnie zastanowiło dlaczego wylądował tak daleko od swoich.

ocenił(a) film na 7
damien0

Zrozumiałem tą scenę tak że Farrier nie chciał aby Spitfire trafił w ręce wroga, postanowił wylądować i go doszczętnie zniszczyć (spalić). Zapewne Niemcy nie pogardziliby nawet rozbitą maszyną...z takiego wraku pewnie dałoby się coś odratować i obejrzeć z bliska samolot który walczy jak równy z równym z niemieckimi myśliwcami...ze spalonej kupki popiołu już niekoniecznie.

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Hm, ale w takim razie mógł go troszkę skierować w stronę morza i wpadłby do wody. Wtedy też nie dostałby się w ręce wroga. Sama się zastanawiałam co nim kierowało i czy może coś mi umknęło w trakcie filmu...