Dunkierka

Dunkirk
2017
7,2 199 tys. ocen
7,2 10 1 198550
7,5 77 krytyków
Dunkierka
powrót do forum filmu Dunkierka

Obraz zapierający dech w piersiach, wzruszający i przerażający jednocześnie. Czytając opinie, na filmwebie, po wyjściu z kina zastanawiałem się, czy autor ma jakiś uraz do Nolana czy po prostu nie zna się na kinematografii? Obraz jest rewelacyjny, przez cały czas byłem wciśnięty w fotel, wielokrotnie się wzruszyłem, ale jednocześnie byłem przerażony okrucieństwem wojny i niemieckiej armii, której nie wystarczał sam podbój Europy, ale jednocześnie chcieli pozbawić życia wszystkich jej mieszkańców, w tym nieuzbrojonych żołnierzy, uciekających do własnego kraju.

ocenił(a) film na 3
M_Czajka

"byłem przerażony okrucieństwem wojny..."
Okrucieństwem wojny? Jakiej wojny? W tym filmie wojny wbrew pozorom było bardzo niewiele, a na pewno nie było jej okrucieństwa. Nawet jak ktoś umarł, to nawet krwi nie było, nie wspominając o tym, że jak już na plażę spadły bomby, to poległo kilku żołnierzy z czego żaden nie był pokiereszowany. Ot, statyści się położyli i udawali martwych, jak psy. Najokrutniejsza rzecz w tym filmie to scena, w której ten dzieciak George na łódce został popchnięty ze schodów i uderzył się w głowę.
"i niemieckiej armii"
Niemieckiej armii... Tam nawet ani razu nie padło słowo o Niemcach. Człowiek niezorientowany w historii IIWŚ mógłby nie wiedzieć kim są ci "wrogowie", "kreutz" etc., dobrze że na początku były te napisy tłumaczące tło historyczne tamtych wydarzeń. Samych Niemców widać przez sekundę i to niewyraźnie, na koniec, gdy aresztują tego pilota po wylądowaniu. I to by było na tyle Niemców w tym filmie.

Poprawna politycznie szmira, a nie film wojenny.

ocenił(a) film na 10
Victor_

hehe, myślisz, że każdy jest taki niezorientowany zarówno w historii jak i w filmie jak Ty? :) Nie mierz ludzi własną miarką. :)

ocenił(a) film na 3
Monika_310

Myślę, a może mam nadzieję, że nie każdy człowiek jest tak niewystarczająco bystry jak Ty, by pomyśleć że chodzi o mnie, że ja mogę mieć z tym jakiś problem. Gdyby tak było, to bym przecież nie zwracał uwagi na te kwestie.

We wrześniu na ten film będą chodzić całe klasy, być może nawet od podstawówki włącznie, a uwierz mi brak wiedzy u dzieci i młodzieży w podstawowych kwestiach potrafi być porażający. Jak im nie wytłumaczysz czarno na białym, to ich odbiór filmu i obraz na temat wojny może być zakrzywiony. Do tego tutaj ewidentnie bije poprawnością polityczną, bo tu nawet rzadko kiedy (praktycznie wcale) nie pada słowo "Niemcy". Obojętnie jaki kto ma stosunek do naszych zachodnich sąsiadów, to pewnych sprawach trzeba mówić wprost, nie można przemilczać, historia tego wymaga.

ocenił(a) film na 10
Victor_

To wyłącznie Twoja subiektywna opinia na temat tego filmu. Jak widzisz nie każdy się z Tobą zgodzi. Pozdrawiam