PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=836600}

Dwóch papieży

The Two Popes
2019
7,3 112 tys. ocen
7,3 10 1 112246
6,4 67 krytyków
Dwóch papieży
powrót do forum filmu Dwóch papieży

Zbyt często zastanawiałem się kto może operować kamerą w tak amatorski sposób. Chybotanie, dziwne kąty, niespójne czy nawet nagłe zbliżenia.. Komuś też to przeszkadzało?

ocenił(a) film na 9
Rasten

Mnie się to podobało. Taki reporterski styl pracy kamery zaraz obok pięknie skomponowanych kadrów. Bardzo oryginalne.

ocenił(a) film na 8
Rasten

Widać było, że taka praca kamery to celowy zabieg, tak jak immaqueen zauważyła.

ocenił(a) film na 7
Rasten

To był celowy i odważny zabieg, który mi się osobiście bardzo podobał. Operator nawet Zdobył 2 miejsce na jednym z lepszych festiwalów filmowych operatorskich - camerimage :) Jeśli ktoś siedzi bardziej w produkcji i operatorce zrozumie dlaczego stosowane są takie zabiegi :)

ocenił(a) film na 8
forestdark

Dlaczego? Mógłbyś rozwinąć? Ciekawi mnie to :)

ocenił(a) film na 5
Rasten

Mnie nahbardziej drażniła duża ilość zbliżeń.. źle się ogląda wtedy całość.
Pozdrawiam

Rajwant

Rozumiem że mówisz o pierwszym spotkaniu w gandolfo, mnie ta wymiana zdań razem z tymi przybliżeniami na twarze, aż do momentu w którym prawie nie mieściły się w kadrze przyprawiła o ciarki, niczym dobry pojedynek. Następnie szybkie oddalenie i rozładowanie emocji.

Rasten

To raczej zabieg "stylistyczny", który ma na celu podkreślenie dokumentalnego charakteru obrazu. Z doświadczenia wiem, że uciekają do niego przeważnie twórcy mający na celu raczej przekłamanie historii i manipulowanie faktami niz wierną relację. W każdym razie bardzo irytujące.

ocenił(a) film na 3
Rasten

Mnie aż na tyle, że wyłączyliśmy to po 40 minutach bo nakręcone to jest po prostu słabo.