PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=836600}

Dwóch papieży

The Two Popes
2019
7,3 112 tys. ocen
7,3 10 1 112248
6,4 67 krytyków
Dwóch papieży
powrót do forum filmu Dwóch papieży

Wprawdzie aktorstwo dobre, bo jak mogłoby być inaczej z takimi tuzami jak Hopkins. Ale zdjęcia kręcone z "łapy", rozmowy przypominające spotkanie dwóch staruszków... Czy to komediowe? Lepsze starcie charakterów było w "Samych swoich", jeśli już o staruszków chodzi. Może kogoś wzrusza myśl, że kardynałów i papieży również dotyka starość i wszystkie bolączki szarej codzienności, ale dla mnie to coś oczywistego.
Najgorsza jest praca kamery. Te dzikie zbliżenia, drganie obrazu i ucięty obraz. Ewidentnie nie mieli pomysłu na perspektywę. A mógł to być kolejny film z pięknymi zdjęciami. Niestety pod tym względem ten film to zwykła amatorszczyzna. Chyba oszczędzili na kamerzystach i zatrudnili stażystów z łapanki. Oczy bolą po seansie.
Do tego tytuł. Niby dwóch papieży, jednak sposób przedstawienia opowieści jest strasznie nierówny. Od samego początku czuje się wielką przepaść między bohaterami i akcja w zasadzie dość przewidywalnie się rozwija.
Podsumowując, miałem nadzieję na coś lepszego. Dobrze, że widziałem film na kanapie, bo żal by mi było każdego grosza wydanego na bilet do kina.

bezdread

Rozmowy staruszków? Oczywiście. Staruszkowie także rozmawiają. Czasem o sprawach najistotniejszych. Na przykład o przyszłości miliarda z okładem ludzi.
Starcie charakterów? Dlaczego i w jakim celu? Nie o to tu chodzi. Ludzie mogą ścierać się podczas meczu piłkarskiego, a nie wówczas, gdy chcą się wzajemnie poznać.
Bo "To ważne: poznać się, wysłuchać, poszerzyć krąg myśli. Na świecie pełno dróg, które to zbliżają się do siebie, to się oddalają, ale ważne jest, by prowadziły ku dobru".
Tylko tyle - i aż tyle.
Film znakomicie oddał tę myśl papieża Franciszka. I naprawdę nie potrzebował do tego pięknych zdjęć :). Choć niektóre ujęcia były klasycznie piękne.