8,1 51 tys. ocen
8,1 10 1 50985
8,0 6 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Dość zabawne że film ma wyższą notę od idealnego pierwowzoru(nie patrząc na ilość głosów)

None200

Kiedy pisze te slowa, na szczescie pierwowzor z 1957r ma wiecej glosow niz remake. Jestem swiezo po obejrzeniu tej wersji i musze przyznac, ze ustepuje znacznie dzielu w rezyseri Lumet'a. Gdyby nie Jack Lemmon i George C. Scott ( przysiegly numer 3) film nie zyskalby chyba w ogole barw. Byc moze bede malo obiektywny, gdyz wersje czarno-biala ocenilem wyzej niz ta, ale film ratuje tylko wyzej wymieniona gra aktorska oraz koncowka filmu w scenie przy windach, ktora podkresla podzialy miedzy bohaterami przedstawienia.
Poki co, nie stworzono lepszego remake'u - Henry Fonda i pozostali z 1957 roku pozostaja dla mnie "bunch of guys" 12 angry men

ocenił(a) film na 6
sirtim

Mam podobne odczucia, o tym czy film tego typu będzie dobry decyduje przede wszystkim aktorstwo. Wydaje mi się że najlepiej dał sobie z tym radę James Gandolfini (przysięgły nr 6), inni w miarę sobie poradzili - nie licząc 2 gości którzy całkiem zawalili rolę. Mówię tu o Tony Danza (nr 7) i Mykelti Williamson (nr 10). Kompletnie nie podołali i nie potrafili się wczuć bo nie wiedzą jak grać kogoś o takim charakterze.
Ale i tak nie żałuję 2 godzin, dobrze było obejrzeć odświeżoną wersję. Ja daje 6/10. Dla porównania oryginałowi z '57 dałem maksa.