8,1 51 tys. ocen
8,1 10 1 50985
8,0 6 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

Jednak warto...

ocenił(a) film na 8

Przyznaje byłem negatywnie nastawiony do tego filmu. Ile można oglądać jedno i to samo ? Oryginał jest jednym z najlepszych filmów jakie widziałem, i niezależnie czy komuś przypadł do gustu czy też nie klasykiem w historii kina. Dużo późniejsza wersja Michałkowa jest też dobra i ciekawa, a przy tym jednocześnie nieco inna od pierwowzoru. A tu zwykły remake, ale jeżeli oglądało się oryginał jakiś czas temu też trzyma w napięciu i ciekawi, nie nudząc. Jest też dobrą alternatywą jeżeli ktoś ma awersje do obrazów czarno-białych. Jedno co mnie ciekawi to czy reżyser przy zachowaniu "poprawności politycznej" jeżeli chodzi o skład sędziowski (mamy kilku czarnoskórych, emigranta etc.) nie pokusił się o wprowadzenie do składu przynajmniej jednej kobiety ? Czyżby "men" w tytule oznaczało wyłącznie mężczyzn a nie "ludzi" jak w tłumaczeniu?

ocenił(a) film na 8
logun_2

Hmm. Jakby była 1 kobieta to zbyt przyciągałaby uwagę. Jak już bym wprowadził kobietę do obsady to w ilości ok. 3 sztuk :-)
Ale faceci jak się kłócą to jakoś to poważniej wygląda, niż babskie piski i uszczypliwości.
Może za "równowagę" przyjęto wprowadzenie Sędziego kobiety.