Dlaczego? Bo ma potencjał, ale wg mnie totalnie niewykorzystany.
Zalatuje tu propagandą o ochronę środowiska na każdym kroku. Reklamy (McDonalds, Samsung itp) pojawiają się stosunkowo często, a do tego nie są w ogóle wkomponowane w całośc. Mnie to raziło.
Totalnie nieracjonalne i niespontaniczne zachowania ludzi. Widac to już na początku jak obcy przylatuje. Nie mając pojęcia co to jest, próbują go operowac, ratowac.
A końcówka jest po prostu żałosna. "W krytycznym momencie potraficie się zmienic". Co oni takiego zrobili wielkiego? Matka (co prawda nie biologiczna, ale wg mnie to ma małe znaczenie) prosiła, aby uratował jej syna. Oczywiście te "zmiany" to też nawiązanie do poprzedających scen.
Nie podoba mi się podejście reżysera do tego tematu. Jawna propaganda proekologiczna. Niedawno oglądałem "Kontakt". Niestety, ale "Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia", nawet nie umywa się do tego filmu.
Jest banalny i nie wnosi po prostu nic.
Polecam obejrzec "Kontakt". To jest film zmuszający do przemyśleń, pokazujący bardzo prawdopodobne zachowanie ludzkości, zachowując przy tym klimat i wielką tajemniczośc.