PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=442004}

Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia

The Day the Earth Stood Still
2008
5,7 169 tys. ocen
5,7 10 1 169168
4,1 17 krytyków
Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia
powrót do forum filmu Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia

POMÓŻCIE!

użytkownik usunięty

Nie wiem czy moja recenzja się nadaje czy nie ??

"Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia" to nowa wersja filmu fantastyczno-naukowego z 1951 roku. Jennifer Connelly wciela się w doktor Helen Benson, która poznaje Klaatu (Keanu Reeves) - kosmitę usiłującego ostrzec Ziemian przed katastrofą. Gdy władze odmawiają Klaatu spotkania z przedstawicielami ONZ i traktują go jak wroga, Helen i jej pasierb (Jaden Smith) dowiadują się, że nie ma on złych zamiarów. Od doktor Benson zależy los całej planety - musi przekonać przybysza, że Ziemianie zasługują na to, by ich ocalić. Pytanie brzmi, czy nie jest już na to za późno...

Scenarzysta David Scarpa i reżyser Scott Derrickson nieco zmienili wydźwięk filmu. W pierwowzorze tematyką była przemoc, natomiast w nowej wersji - niszczenie środowiska. Na planecie Klaatu doszło do katastrofy ekologicznej, dlatego leci on na Ziemię by zapobiec kolejnej, która może mieć wpływ na inne planety. Reeves w roli drewnianego kosmity sprawdza się znakomicie. Connelly również dobrze odegrała postać Helen Benson.

Reżyserowi bardzo zależało na tym, aby nie przesadzić z ilością efektów specjalnych. Mimo tego, że jest ich niewiele muszę przyznać, że są całkiem niezłe, chociaż mogłyby być trochę lepsze. Muzyka jest świetna, idealnie dopasowana do sytuacji. Zdjęcia wrażenia niestety na mnie nie zrobiły.

Kolejną zmianą w nowej wersji filmu jest to, że statek kosmiczny, którym przybył Klaatu nie przypomina latającego spodka z oryginalnego "Dnia, w którym zatrzymała się Ziemia". Statkiem Klaatu jest kula otoczona światłem i czymś, co przypomina pył kosmiczny. Warto także zwrócić uwagę, z jakich kolorów film się składa. Przez film przewijają się głównie niebieskości, zielenie i pomarańcze.

"Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia" warto obejrzeć, choćby ze względu na przesłanie, jakie jest w nim zawarte (banalne, ale za to mądre i słuszne). Nie niszczmy Ziemi!