Dziewczyny z przemytu

Human Trafficking
2005
7,4 7,6 tys. ocen
7,4 10 1 7622
Dziewczyny z przemytu
powrót do forum filmu Dziewczyny z przemytu

Film przedstawia stereotypowy obraz prostytucji, w którym kobiety (tutaj również nastolatki) są zwabiane za granicę obietnicą pracy przedszkolanki czy sprzątaczki, po czym członkowie mafii (zwykle rosyjskiej, tak jest też i tu) zabierają im paszport, biją, gwałcą i upokarzają.
Potem już standard - dziewczyna dla nich pracuje aż nie wyzwoli jej policja.
Dziewczyny z przemytu to produkcja telewizyjna, z kiepską grą aktorską i niskim budżetem, co niestety widać.
Produkcję ratuje śliczna Katja Morozova :) (w tej roli Mira Sorvino).

ocenił(a) film na 10
mateusztsr

Film nie jest 'stereotypowy', nie myl z dziewczynami które robią to z wyboru, bo i takie też są oczywiście, zapewne sam miałeś z nimi styczność, bądź znajomi Ci opowiadali, że twierdzisz iż jest to 'stereotypowy obraz prostytucji'. To prawda, w Polsce nie ma aż takiej tragicznej sytuacji abyśmy muciał w ciemno kupować bilet w jedną stronę do USA, jednak przypominam, że Ukrainki/Rosjanki nie mają swobody emigracyjnej do reszty Europy.

ocenił(a) film na 5
Emelie

Dziękuję Ci za przypomnienie o zasadzie swobody emigracyjnej w wolnej Europie ale nie widzę związku z tematem.
Jestem za to pewien, że Ty miałaś (w przeciwieństwie do mnie) do czynienia z dużą liczbą "przymusowych" rosyjskich i ukraińskich prostytutek, zmuszanych do pracy pięścią, nożem i pistoletem. Wygłaszasz tak autorytatywne sądy, że pewnie widziałaś na własne oczy sińce pod oczami i blizny na ciałach tych dziewczyn.
W innym wypadku znasz te jaskrawe sytuacje z gazet, relacji policyjnych i filmów takich jak ten, ciekawy ale wyjątkowo STEREOTYPOWY, nastawiony właśnie na przerażenie takich dziewczynek jak Ty, jaki to świat jest okrutny.

ocenił(a) film na 10
mateusztsr

Studiuję kryminologię więc wyobraź sobie, że mam jakieś pojęcie na ten temat, ale ok nie będę się kłócić , jak to mówią "przekonanego nie przekonasz"

mateusztsr

Widzę, że jesteś chłopem to gówno zrozumiesz, ale nie jest to nowością, że podróżowanie kobiet po całym świecie kompletnie nie jest bezpiecznie, nawet do takich zaludnionych i nowoczesnych miejsc jak Nowy York czy Paryż. Ten film nie był przedstawiony stereotypowo, takie są realia dzisiejszego świata! i naprawdę ciężko mi zrozumieć, że jest ktoś taki który uważa, że na świecie dzieje się jak najlepiej a filmy opowiadające o takiej tematyce to tylko wyobraźnia reżyserów i scenarzystów - śmieszne! Może nie usłyszysz tego w codziennych wiadomościach, bo w wiadomościach mówi się o przyoadkach 1 na milion, ale codziennie za granicą porywani są obcokrajowcy - kobiety do burdelu a faceci do dawania organów. To o czym ty piszesz to zwykła prostytucja, którą kobieta wybiera z własnej woli, a to co przedstawia film to przestępstwo i zmuszanie kobiet do seksu na którym jakiś głupek zostaje milionerem, więc to dwie zupełnie inne rzeczy!

Robaczek_12

Oj tam, ten film był w sumie bardzo łagodny. Nic takiego nie pokazali, w "prawdziwym życiu" na pewno byłoby o wiele gorzej i też inaczej. Tutaj było szczerze mówiąc schematycznie.

Przede wszystkim to lekka przesada z tymi nieświadomymi, wschodnimi dziewojami, jakaś jedna czy dwie mogłaby się zdarzyć, a reszta raczej jest "oswojona" z widokiem mafii i domyśla się co je może spotkać. Kiedyś widziałam dokumentalny film o handlu kobietami w Odessie - werbowali w Rosji, na Ukrainie, w "demoludach". Część kobiet sama się zgłaszała, wracając niepocieszona kiedy je łapali (głównie w Turcji) i zawracali do rodzimych krajów. Powiem wam, że ja osobiście nie wierzę w uciśnione niewinności. Często kobiety (i to matki dzieciom) szukają sobie bandziorów "do opieki", a kiedy pojawiają się skutki negatywne, uciekają się do zaprzeczenia. Jest to prosty zabieg psychologiczny, który pomaga nam odbudować się we własnych oczach, jednakże trzeba spojrzeć krytycznie na takie poczynania.

Wracając, to przede wszystkim mafia miałaby wtyki w policji i na rządowych szczeblach. A nie wiem czy zauważyliście jak im cynicznie z tą Czeszką wyszło. Niby zrobili z niej specjalnego świadka, ale kiedy ją zastrzelili i ta policjantka przeżywała, że "straciła" świadka, to stary, siwy agent mówi do niej "I tak by kiedyś wyszła", czyli w sumie zakładali cały czas, że zastrzelą tę dziewczynę. Uderzył mnie również wątek amerykański na Filipinach, otóż ojciec zamiast szukać córki, wraca do USA "ratować małżeństwo". No kto to widział, żeby tak traktować rodzinę? Ten ojciec to chyba idiota, nawet mieszkańców stanów o taki poziom egoizmu bym nie podejrzewała. Kolejny absurdalny wątek to stary Ukrainiec, który z jednego polecenia dostaje się od razu w szeregi ruskiej mafii handlującej dziewczynami po świecie i od razu wtajemniczają go we wszystkie tajemnice, a Karpowicz to chuchro w tym samym czasie morduje piórem wiecznym wielkiego mięśniaka ...

libella

Dlaczego te sytuacje są nie dorzeczne?? To że chuchro nie znaczy że nie może powalić z zaskoczenia większego. Co do tego Ukrainca (jestem po pierwszej części wiec nie wiem jak to wszystko wyjaśnili) to nie wiadomo kim on był wcześniej skoro miał jakieś kontakty kto go polecił więc kto wie może nie jest to aż takie podkoloryzowane jakby się zdawało. Co faceta ze stanów który wrócił do domu zamiast szukać córki hmn ludzie różnie odreagowują ciężkie wydarzenia i można tak polemizować w nie skończoność zależy jak się na to wszystko patrzy z boku. Bo sam film może nie ma jakiś bardzo mocnych scen to trzeba przyznać że to przeraża co się dzieje najbardziej mnie "dotknęło" jak ojciec na Filipinach sprzedał córkę a matka patrzała tak spokojnie...

nina2001

To z tą córką, to akurat ja najbardziej prawdopodobne, dziewuch to raczej nigdzie się nie ceni, zwłaszcza w Azji.

ocenił(a) film na 8
Emelie

gdzie mozna obejrzec czwsc 2 tego filmu?

ocenił(a) film na 10
Monalia

zaukaj . tv :)

ocenił(a) film na 8
Emelie

nie ma w tv narazie i sie chyba nie zanosi..

ocenił(a) film na 9
mateusztsr

a moze bardziej stereotypowe byloby pokazanie tego co zeznawaly prostytutki przetrzywane w Polsce? Jak jedna krwawila z narzadów rodnych a jeden z oprawców wsadzil jej do pochwy gabke.

ocenił(a) film na 1
mateusztsr

Nareszcie ktoś napisał prawdę o tym filmie ze jest po prostu słaby. Dziwią mnie że ludzie tak się zachwycają tym filmem bo jest po prostu kiepski.

mateusztsr

Film o pięęęęknych paniach i szpetnych, obleśnych wieprzach - facetach. Cóż za oryginalne ujęcie tematu!