PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31972}

Dzika banda

The Wild Bunch
1969
7,7 9,9 tys. ocen
7,7 10 1 9893
8,0 28 krytyków
Dzika banda
powrót do forum filmu Dzika banda

To dziwne, bo moim zdaniem był po prostu rewelacyjny, szczególnie w ostatniej scenie strzelaniny.

ocenił(a) film na 10
robert2207

Dziwne czy nie, raczej normalne...
O ile mnie pamięć nie myli, żaden film Peckinpaha nie doczekał się nominacji za montaż (tak poza tym to w ogóle dzieła Krwawego Sama raczej pomijano we wszelkich kategoriach - może dlatego, że prywatnie ponoć ciężko było go lubić? - ale brak nominacji za właśnie "Dziką Bandę" czy "Ucieczkę Gangstera" (ten wybitny - jeśli idzie o montaż -wstęp) to raczej źle świadczy o akademikach, niźli o samym kinie Peckinpaha...

tomactro

Zaciekawiony waszą dyskusję zerknąłem na profil Peckinpaha i rzeczywiście nie był nagradzany czy choćby nominowany. Trzeba jednak przyznać, że był wyjątek - "Dzika banda" jako jedyny film Peckinpaha miała nominację do Oscara, tyle że w innej kategorii. Poza tym miał jeszcze jakieś 3 nominacje w mniej znanych nagrodach.

tomactro

Zależy, których akademików ma się na myśli. American Film Institute uznał "Dziką bandę" za jeden ze stu najlepszych filmów. Co do Oscarów to ten film miał nominacje za scenariusz i za muzykę.

ocenił(a) film na 5
robert2207

Pierwsza scena zasadzki jest skopana pod względem montażu.

ocenił(a) film na 8
robert2207

Dokładnie - dla mnie montaż jest najmocniejszą stroną "Dzikiej bandy". Lou Lombardo powinien dostać za niego Oscara, bo to jego największe życiowe dokonanie.