PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685080}

Dziwak

Creep
2014
5,9 18 tys. ocen
5,9 10 1 17996
6,3 27 krytyków
Dziwak
powrót do forum filmu Dziwak

Bardzo dobry, pomimo, że to Found-footage, kamera nie jest roztrzesiona , wiec całkiem przyjemnie sie ogląda. Co wiecej, sam film w dużej mierze opiera się na "efektach zaskoczenia" - co jest świetym pomysłem, ponieważ w przeciwieństwie do kręconych dziś Horrorów, daje to wiekszego kopa niż, napakowany EFEKTAMI horror.

Duplass jest znakomity. Niby nie można skojarzyć jego twarzy z kimś kto właściwie mógłby dobrze i przerażająco zagrać taką postać. A mimo to znakomicie udaje mu się przerazić widza. Mam wielką nadzieje na więcej takiego niezależnego kina w takim wykonaniu. Minusem mogło by jedynie być to, że był za krótki - ale dzieki temu też bardzo silnie trzymał napięcie. No i pauzy pomiedzy dialogi, które troche spowalniały tempo. Moim zdaniem 9/10

VentU

A ja mam zupełnie odmienny pogląd na na sceny typu "jump scares". To jest zabieg służący do sztucznego wystraszania widza, kiedy nie ma się pomysłu na stworzenie atmosfery prawdziwej grozy. Zrobić film, który sprawi, że widz będzie czuł prawdziwy strach, jest bardzo trudno. Natomiast zrobić scenę, w której kot nagle wyskakuje z szafy, albo coś nagle upada, rozbija się itp. potrafi najmarniejszy reżyser. Przy takich scenach większość ludzi podskoczy na fotelu, ale to przecież nie ma nic wspólnego ze strachem. To tylko odruch bezwarunkowy - reakcja układu nerwowego na poziomie rdzeniowym. Dokładnie ten sam efekt można uzyskać rażąc kogoś prądem. Horror ma jednak wzbudzać grozę, a nie kopać prądem. Wypełnianie filmu takimi scenami to pójście na totalną łatwiznę i jest to zabieg charakterystyczny dla słabych filmów.

ontek

Przecież to film niezależny, który od samego początku miałbyć jedynie straszakiem*, niż prawdziwym horrorem, nie wiem czego oczekiwałeś wzgledem tego filmu.
Tylko wymieniłeś porównania tak bezsensownie słabe, - które definitywnie nie pokrywają wartości z tymi ukazanymi w filmie, które zostały oparte na czysto-psychologicznym centrum, skupienia uwagi widza.

Jak szukasz prawdziwego horroru, to faktycznie trafiłeś nie w to miejsce.