PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685080}

Dziwak

Creep
2014
5,9 18 tys. ocen
5,9 10 1 17996
6,3 27 krytyków
Dziwak
powrót do forum filmu Dziwak

Film z pewnością nie jest dla osób, które poszukują nieustającej akcji i skoków adrenaliny. Mnie osobiście na samym początku zaintrygował, uważam, że styl operatorki ma w sobie potencjał.
Muszę przyznać, że przez większość filmu czułam napięcie, chociaż momentami czułam, że jest ono sztucznie przeciągane. Mam pewien niedosyt, ponieważ spodziewałam się większej psychodelii - na moje uznanie zasługuje pierwsza płyta wysłana do Aarona, natomiast reszta... No raczej nie poruszyła, nawet wisiorek w uroczym wilczku nie zrobił na mnie wrażenia. Większego "rycia bani" spodziewałam się również przy scenie samego morderstwa - że Joseph zabierze kamerę, pokaże z bliska ciało, może zmasakruje je bardziej.
Ponadto dość szybko można się domyślić co w trawie piszczy - tzn. że Aaron nie będzie jego pierwszą ofiarą, choć może jest to po prostu wina pewnej mojej "intuicji" filmowej.
Pod znakiem zapytania pozostaje również sama siostra bohatera oraz kwestie kryminalne - czy Joseph usuwa wszelkie ślady przesyłek i swoją obecność w mieszkaniu ofiar?
Podsumowując... Dużo niedopowiedzeń, spora przewidywalność, trochę za mało scen intensywnie oddziałowująch na widza. Napięcie, mimo, że delikatnie męczące, pomaga dotrwać do końca filmu. Można obejrzeć z przyjemnością, ale bez wygórowanych oczekiwań.

ocenił(a) film na 3
Roselli

A moim zdaniem filmu jest po prostu słaby. Liczyłem na pewien powiew świeżości jeżeli chodzi o ten gatunek, ale Creep nie broni się pok każdym względem. Narastający niepokój, o którym wspomina tak wiele osób całkowicie leży. Całość ciągnie się w nieskończoność jak droga mleczna. Zakończenie do przewidzenia i to robione jakby na siłę, aby "zszokowac widza". Do tego przeszkadza wiele niedopowiedzen, o których wspominałaś. Przede wszystkim oczywistym jest ze koleś nie mogły by wybierać swoich ofiar tylko i wyłącznie za pomocą schematu przedstawionego w filmie. Prędzej czy później policja skapnelaby się, że wszystkie ofiary odpowiadały na to samo ogłoszenie zamieszczone w gazecie. A niestety końcowa scena filmu wyraźnie sugeruje, że wręcz przeciwnie... Ze schemat wyboru ofiar powielany jest przez niego od lat..

ocenił(a) film na 1
Gladiator1000

Nie ma tu o czym dyskutować. Słaby film, o ile można go tak wgl nazwać. Od samego początku wiedziałam, że gł. bohater nie ma raka i jest psychopatą...Wytrzymałam pierwsze 30 minut, jak nie mniej... nie da się takiego czegoś oglądać! Po przewinięciu, końcówka filmu niczym mnie nie zaskoczyła. Ten film jest tak słaby, że nawet "bani" nie "ryje".

ocenił(a) film na 3
Perelka89

Dokładnie, mój dziadek był starym kinomanem i gdyby zobaczył ten film pewnie umarłby jeszcze raz

ocenił(a) film na 1
Gladiator1000

Hhiehiahiahah... świat nowego pokolenia i samych dziwactw, co słowo "dziwne" to aż za mało! Głowa mała!

ocenił(a) film na 5
Roselli

Popieram tę opinię, filmowi przydałaby się zdecydowanie jakaś scena gore. A pierwszy film wysłany do Aarona - mnie przeszkadza, że w workach ewidentnie nie ma ciała, na oko są wypchane czymś lekkim i puchatym. Mogli tam wrzucić chociaż jakieś gumowe części. Aktorstwo też mogłoby być lepsze. Pomysł, że Josef mógł wzbudzić współczucie w Aaronie swoją małą przemową na wideo o tym, jak bardzo jest samotny, do tego stopnia że Aaron zapomina o wszystkich niepokojących wydarzeniach i pędzi na spotkanie, nie zdaje egzaminu, bo aktor nie jest w tej scenie szczególnie przekonujący.