PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=249388}

Dziwny lokator

El Habitante incierto
2004
6,5 2,8 tys. ocen
6,5 10 1 2812
6,0 2 krytyków
Dziwny lokator
powrót do forum filmu Dziwny lokator

Lepszy niż "Oczy Julii"

użytkownik usunięty

Oczywiście moim skromnym zdaniem :)
Właściwie do końca nie wiadomo co się dzieje. W połowie wyrobiłem sobie dwie koncepcje
tego, co jest grane, ale obie upadły. Myślę, że bez uważnego oglądania można mieć
problem ze zrozumieniem tego filmu.
Horror to żaden. Raczej thriller z małym dopiskiem "psychologiczny". Akcja jest dość wolna,
ale wciągająca. Krwi i flaków brak. Odczuwalny klimat niepokoju i powolnej utraty zmysłów.

Chętnie podyskutowałbym z kimś o tym, jak rozumie całość, ale tu nie chcę spojlerować :)
Polecam!

Chętnie podejmę dyskusję.

ok, to ja stawiam tu
---SPOILER ALERT---
i teraz możemy dyskutować ;)

Film mi się podobał, klimat był mroczny i wciągający...choć historia dosyć...nietypowa ;)
Niestety wydje mi się, że coś się w niej nie zgadza...i dlatego chętnie wysłucham opinii innych osób, bo może coś przeoczyłem.

_Saimon_

Moje wątpliwości:
1) Co łaściwie robił Martin w domu Felixa, drugiej nocy? Po co tam poszedł ?
2) Skoro Martin ukrył się w domu Felixa, to jak się znalazł w tunelu skoro ściana w piwnicy nie była przebita ?
3) Jak rozumiem Martin umarł z powodu niskiego poziomu glukozy, ale dlaczego w takim razie nie wyszedł ?

PS. nawet jak na archeologa...to ten tunel za dobry był chyba ;)

ocenił(a) film na 7
_Saimon_

w mojej skromnej opinii:
1) martin robił podkop - interesowała go piwnica domu, bo wiedział/podejrzewał, że się do niej dokopał, stąd chciał 'wybadać teren'
2) uciekł z mieszkania i wrócił do siebie?
3) nie wyszedł z tunelu, bo żona go zamknęła. sama się przyznała, że nie sprawdziłą wcześniej, czy on tam jest.

ja z kolei się zastanawiam nad dwoma kwestiami jeszcze:
a) kiedy i po co żona felixa wlazła na ten strych? (podczas wizyty felixa na komisariacie, czy jednak wcześniej)
b) czy to ona zepchnęła panią mueller, czy to faktycznie był tylko wypadek?

Ewa_Ordynarna

ad 1. Martin miał plany domu w swojej piwnicy, więc może był tam zaznaczony tunel. Tunel wyglądał jakby już sporo czasu tam był - wątpię, żeby Martin go wykopał i tak ,,urządził". Był ciekawy gdzie prowadzi.
ad a) Wydaje mi się, że Vera szukała swojego portretu, o którym wcześniej wspominała. Albo jakichś innych potrzebnych jej dokumentów.
Myślę, że takie 'dziwne' zbiegi okoliczności są ciekawym wypełnieniem tej historii - w końcu wypadki chodzą po ludziach ;)

ocenił(a) film na 5
noirmauve

I dalej nic nie wiadomo...

sasza_27

Mi osobiście bardziej podobały się "oczy julii" ale ten też super. polecam. znacie jakies tego typu filmy? polećcie cos;)

ocenił(a) film na 8
TranceAddict91

A dlaczego właściwie tę Claudię i Verę grała jedna aktorka??? Ja przez to miałam podejrzenie że główny bohater ma jakieś urojenia albo cierpi na rozdwojenie jaźni :/

Ale ogólnie film mi się podobał :)