PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5452}

ESD

1986
5,8 1,1 tys. ocen
5,8 10 1 1146
ESD
powrót do forum filmu ESD

Film o dojrzewaniu i kłopotach związanych z stanem pomiędzy - jedną noga w dzieciństwie, drugą noga w dorosłości....
Na podstawie "Kwiatu kalafiora" i "Idy sierpniowej" opowieść o rodiznie Borejków, a raczej o dwóch starszych córkach Mili i Ignacego - Gabie (17 lat) i Idzie (15) lat...
Gabriela, gwiazda skozlnej drużyny koszykówki ma problem z Pyziakiem, notorycznym uwodzicielem... Nie wie czy może wierzyć w jego słodkie słówka czy nie....
Ida z kolei jest "biednym, zkaompleksionym stworzniem", które pomaga blixnim i robi to chętnie.
Historyjka niby banalna, ale bardzo przyjemna, ciepła i optymistyczna. Nie zawiera rażącego w wielu filmach dla młodzieży dydaktyzmu - jest jakby rejestracją życia - naturalnie fikcyjnych - osób.
Szkoda tylko - może isę czepiam - że młoda obsada nie wygląda tak jak w książkach. Dosłownie...Gaba zamiast być blondynką, obcieta "na chłopkaa" jest długowłosą brunetką...Pyziak natomiast nie ma czarnych włosów i stalowoszarych oczy - jest niebieksookim blonynem... ida z kolei nie ma bujnej "grzywy" rudych loczków, tylko krótkie ryże włosy.....
Ale i tak film jest dobry, to tylko taki drobny mankamencik....

Ola

uuue.... szkoda. filmu nie oglądałam, ale książka kochana. bardzo mi się podoba cała "jeżycjada", gorąco polecam. ciepła i urocza. takia podnosząca na duchu. polecam serdecznie. :) :) :)

Ola

Ja darzę wszystkie książki Musierowicz pewnym sentymentem, dlatego chętnie obejrzałam ESD i Kłamczuchę =)