Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514740
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

film do którego się wraca. po prostu genialny świetny i nie wiem
jeszcze co dodać. pamiętam jak go oglądałam to w ten jeden dzieć
obejrzałam go 2 razy! zarąbiście było ukazane jego dziwciństo, dzieciaki
fajnie grały i ten mały blondynek...uff
zdziwiłam sie że obsada mi nie przeszkadzała, zaskakująco dobry Ashton
Kutcher, po tym filmie go polubiłam:)
a jeśli ten film sie komuś nie podoba może nie dojrzał po prostu by go
pojąć...takie moje zdanie

ocenił(a) film na 6
justaa18_2

Mi również się bardzo podobał. Jeden z najlepszych filmów jakie oglądałem. 10/10.

ocenił(a) film na 10
justaa18_2

Dokładnie 10/10 Zaje***** film ale już 2 nie warto oglądać szkoda

ocenił(a) film na 9
EasterN

Myślę, że nie zostanę zniszczony za to, że dałem 9/10 ale może po prostu jestem trochę bardziej wybredny. W zasadzie nie jeden film na tym portalu marzyłby o 9/10. W tym filmie nie widzę arcydzieła, ale z pewnością jest świetny i warty obejrzenia nie koniecznie raz :)

justaa18_2

ja uwielbiaam ten film moge go ciągle oglądac !!;p

ocenił(a) film na 4
justaa18_2

"a jeśli ten film sie komuś nie podoba może nie dojrzał po prostu by go
pojąć...takie moje zdanie"

Tak, ciekawe od kiedy do efektu motyla trzeba dojrzec. ;] Zwykla papka próbująca naśladować ambitne kino z "boskim" ashtonem kutcherem ;)
Pozdrawiam.

MrocznyAptekarz

po prostu chodziło mi o to,że nie każdy lubi i rozumie to całe
przenoszenie się w czasie i zmienianie biegu wydarzeń, niektórym osobą
może takie coś w filmie przeszkadzać. a ty mógłbyś użyć jakiś
prawdziwych argumentów skoro już chcesz krytykować ten film a nie
określać go mianem "papki" to nic nie znaczy. i chciałabym się
dowiedzieć jakiego typu filmy uważasz za ambitne kino...ciekawe

ocenił(a) film na 9
justaa18_2

Nie no wydaje mi się, że do takiego kina nie trzeba dorosnąć, bo co to niby znaczy. Myślę, że jak ktoś się decyduje na takie filmy to powinien po prostu się tym interesować i próbować to zrozumieć. Jeżeli obejrzymy jeden taki film i uda nam się go rozgryźć to wiadomo, że z każdym kolejnym jest coraz łatwiej(chyba, że trafimy na coś z czym się jeszcze nie spotkaliśmy). Jeżeli natomiast nie interesuje nas "coś takiego" to nie koniecznie musi się to nam podobać. Wtedy nie powinniśmy krytykować innych za to, że film tego gatunku ich zainteresował tylko wyrażać własną opinię co JA myślę o NIM, a nie co myślę o ludziach, którym się spodobał. Wtedy na tym forum byłoby więcej dyskusji, a mniej kłótni.

ocenił(a) film na 4
jacwis150

Zgadzam się z Tobą Jacwis150. Nie chciałem tu nikogo urazić, ale troche mnie boli, gdy czytam "tylko dla wymagających widzów" "trudny do zrozumienia" "arcydzieło" ja osobiście dałem efektowi 5/10. I naprawde jeszcze raz polecam Donnie Darko. Na wyróżnienie zdecydowanie zasługuje też "Obłęd" ;)

ocenił(a) film na 9
MrocznyAptekarz

Nie twierdzę, że chciałeś kogoś urazić. Ja tez nie jestem zwolennikiem takich określeń. Ja EM oceniłem znacznie wyżej i nigdy nikomu nie powiedziałem, że jest gorszy czy mniej dojrzały bo mu się ten film nie podobał. W końcu o gustach się nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 4
justaa18_2

Czas Apokalipsy, Mechaniczna Pomarańcza, reszta filmów Kubricka, Filmy: Felliniego, Kurosawy, Lumeta, Bergmana itp. itd. A jeżeli już chcesz coś o przenoszeniu się w czasie to proponuje Donnie Darko. Efekt to film zrobiony dla masy (zeby zarobic na nim duzo kasy) przy okazji stylizujacy sie na kino "ambitne" bardzo mu to nie wychodzi,ale jednak ma rzesze fanów, którzy czują się do wartościowali bo zobaczyli film "trudny w zrozumieniu" o podruzach miedzy czasowych. Słaba gra aktorska (głownie kutcher) i liczne błędy w filmie, to kolejny powód by nazwać ten film złym. No i scenariusz bardzo kiczowaty i taki hollyood`zki. Wszystko takie niby mądre, dla widzów "ambitniejszych" niby niezrozumiale niby niosące przesłanie, a tak naprawde to zwykły komercyjny kicz ;/ sam niedawno (2 lata temu) bylem zachwycony tym filmem i uwazalem go za arcydzielo i bronilem jak głupi, ale troche sie juz wyrobilem z filmami i zmienil mi sie gust ( nalepsze ;d ) . lubie ogladac kino wartosciowe do ktorego EM napewno nienalezy. A zeby wszsytko to nie brzmialo tak snobistycznie to przyznaje ze ogladam rozne filmy nawet te zalosne i czesto smieje sie na kodiach romantycznych czy innych bzdetach xD hehe komercyjne filmy tez lubie. rozpisalem sie troche.. sory za bledy, ale puznoi juz i pisze szybko nie patrzac ;)

ocenił(a) film na 9
MrocznyAptekarz

Co do Donnie Darko zgodzę się w 100% - po obejrzeniu tego filmu czułem się jak by to miało miejsce w moim życiu. Czytałem książki i rozkopywałem cały internet żeby się czegoś więcej dowiedzieć i przede wszystkim żeby to zrozumieć. A co do komedii romantycznych i kina komercyjnego to wydaje mi się, że każdy potrzebuje czasem obejrzeć to co wszyscy, bo czasami najlepiej jest się śmiać z głupich żartów. Poza tym jestem zdania, że trzeba mieć pojęcie po trochu o wszystkim więc badziewie też trzeba czasem oglądać żeby móc o tym pisać(krytykować).

jacwis150

o donnie darko też dużo słyszałam ale jeszcze nie miałam okazji
obejrzeć, ale pewnie to sie niedługo zmieni... a co to moich słów że
ktoś nie dojrzał do tego filmu chodziło mi też o wiek, nie o samo
pojmowanie tego filmu, wiem że każdy ma różne gusta i różne filmy uważa
za bardzo dobre, ja jak dotąd obejrzałam niewiele naprawdę dobrych
filmów więc moje zdanie co do efektu motyla się nie zmieni, mam do tego
filmu już pewien sentyment. ale chętnie sobie obejrze tego donnie darko
i też obłęd to podoba mi się obsada, zobaczymy
a swoją drogą możecie polecić jakieś fajne filmy warte obejrzenia

ocenił(a) film na 4
justaa18_2

12 małp (pewnego gościa cofają w przeszłość),memento,prestiż,following, te 3 filmy Nolana z czystym sercem moge polecić dla osoby, która lubi zagmatwane sprawy;) A od siebie to zdecydowanie Stanley Kubrick (mechaniczna pomarancza, full metal jacket, 2001 odyseja kosmiczna, barry london, lśnienie) No i oczywiscie trylogia Coppoli (ojciec chrzestny) oraz mój ulubiony Czas apokalipsy.

MrocznyAptekarz

12 małp chyba oglądałam, ale mało z tego pamiętam, lśnienie moim zdaniem
troche już zdążyło się zestarzeć, nie powiem film ma klimat i ta muzyka
no i oczywiście mój ulubiony nickolson był genialny, ale raczej troche
film przynudzał. a wymienionych przez ciebie to jeszcze oglądałam ojca
chrzestnego(mój ulubiony film:)) cóż muszę się tym filmom przyjrzeć póki
co ściągam więźnia nienawiści mam nadzieje że bedzie fajny

ocenił(a) film na 2
justaa18_2

Może masz rację (założyciel tematu) może go nie zrozumiałem, ale osobiście wolę Osyseję kosmiczną, Mechaniczną pomarańczę czy Siódmą pieczęć, może nie są to tak "strasznie wymagające" filmy, ale oglądnij je sobie, polecam.
Moja ocena filmu 3/10

użytkownik usunięty
justaa18_2

Jeśli uważasz tę bzdurkę za film dla "wymagających widzów", to obawiam się, że 10 to numer Twojego IQ. A moze po prostu masz 10 lat. Gdybym miała 10 lat też by mi się taki naiwny i prościutki w odbiorze film spodobał...Ale nie mam, i widzę beznadziejną głupotę fabuły, bezsensowne i nielogiczne zachowania bohaterów tylko po to, żeby nagromadzic nieszczęścia, a sensu w tym za grosz.

No i nawet w bajkach dla 5-latków starają się pokazac podróże w czasie w bardziej prawdopodobny i powiązany z nauką sposób, a nie holywoodzki debilizm bez żadnego wytłumaczenia dlaczego niby czytanie ma go cofac w czasie, a nawet na końcu ni w 5 ni w 9 ogladanie filmu. Debil lepiej by to wymyślił...

ocenił(a) film na 4

Ahh nareszcie jakieś głosy poparcia ;D Bo już myślałem, że to ja nie jestem na odpowiednim poziomie do EM ;p

ocenił(a) film na 5
MrocznyAptekarz

Zachęcam do pogadania również tutaj: http://www.filmweb.pl/topic/1143907/Nie+dla+ka%C5%BCdego+ta+kr%C3%B3tka+recenzja .html#3034253

jejju mi i tak sie ten film pobobał bede go juz zawsze lubieć i koniec.
każdy ma swój gust, każdy lubie inne filmy. po to są różne gatunki
filmów i różne pomysły na nie by trafić do różnych widzów.

fakt może i przesadziłam że jest to film dla wymagających widzów, tych
krórych to uraziło to PRZEPRASZAM. ale zaraz nie musicie zwymyślać że to
film debilny, bądź mnie obrażać

ocenił(a) film na 3
justaa18_2

Ale ten film jest debilny, i nic na to nie poradzisz :-)

ocenił(a) film na 4
Witeczek

;)

sam
jesteś
za
krótki

MrocznyAptekarz

dobra to wasze zdanie, ja ten film lubie i nie uważam go za debilny, i
nie chce mi sie juz przekonywać co do tego innych

ocenił(a) film na 10
justaa18_2