Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514740
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

kocham ten film moge go ciągle oglądac ;D ale druga cześc to jest porażka;p

ocenił(a) film na 3
Invincible_

Już zapomniałem że "Efekt Motyla" to arcydzieło. Twoja "recenzja" mi o tym przypomniała.

robert_28

thx ja uwielbiam ten film nigdy sie nie znudzi

ocenił(a) film na 10
Invincible_

Zgadzam się. Efekt Motyla to arcydzieło, też daję mu 10/10. Ale część druga nie jest wcale taka zła... pewnie że przy jedynce to kicha ale sam fakt cofania czasu i zmiany wydarzeń (jaki by film nie był) robi go takim wyjątkowym.

ocenił(a) film na 3
Invincible_

Wg mnie już pierwsza część była słaba (najwyżej przeciętna) więc po dwójkę nawet nie będę sięgał, chyba że przypadkiem.
'Efekt Motyla' jest takim filmem z drugim dnem, tzn posiada dwa duże dna;) Naiwność, pseudo zagmatwaną fabułę oraz beznadziejne aktorstwo. Jeśli ktoś czuje się usatysfakcjonowany, gdy aktor(ka) wygląda ładnie, ale gra jak średnio błyskotliwa sztacheta od płotu, będzie filmem EM oczarowany.
Nie wspominać już tutaj o dłużyznach, idiotycznych dialogach oraz całej nastolatkowej (nastoletniej) otoczce, film jest niczym nowym w szerokim morzu pozycji jakie oferuje nam kinematografia światowa.

ocenił(a) film na 5
bornstubborn

zgadzam się, jak dla mnie film był w miarę ok, ale nie doszukałam się w nim niczego ambitnego i nadzwyczajnego.I dziwię się, że aż tak dużo osób uważa go za, tak dobry i 'dojrzały' film.

ocenił(a) film na 3
krowa_niebianska

Bo to bardzo dobry film dla wyrafinowanego widza.

ocenił(a) film na 5
robert_28

właśnie dla wyrafinowanego widza to przeciętny film. Nie jest zły, ale do tych ambitnych, "z wyższej półki" na pewno nie należy.

ocenił(a) film na 3
robert_28

Hola, hola! Teraz to się już zagalopowałeś. EM jest 'bardzo dobrym' filmem dla 'wyrafinowanego widza'? Ocena filmu na bardzo dobry jest jak najbardziej usprawiedliwiona, ponieważ jest to Twoje subiektywne zdanie, ale 'wyrafinowany widz' to już przesada!
Przedstaw proszę, co wg Ciebie wyrafinowany widz może postawić na półce obok takiego arcydzieła jakim (wg Ciebie) jest 'Efekt Motyla'?

ocenił(a) film na 3
bornstubborn

Mogę śmiało w jednym rzędzie z EM położyć takie filmy jak "Ojciec Chrzestny", "Czas Apokalipsy", "Lista Schindlera", Skazani na Shawshank", "Milczenie Owiec" i EM na ich tle nie wypada gorzej bo to film wybitny i dziś już klasyka światowego kina.

Czy nie zauważyłeś że moje posty w tym temacie to czysta ironia i kpina z tego filmu? Nie wiesz jak go oceniłem?
Od samego początku jestem wrogiem tego filmu. Wrogiem podwyższania go przez pewne kręgi do miana Bóg wie jakiego arcydzieła. Słaby scenariusz dopełnia fatalna reżyseria i gra Kutchera, którego nikt przy zdrowych zmysłach aktorem nie nazwie. Ot, taka papka dla małolatów, które łykają takie bzdety przeznaczone dla pokolenia MTV.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
robert_28

Dobrze, zazwyczaj sprawdzam wczesniej ludzi zanim im odpiszę, ale tym razem zrobilem wyjątek i jak sie przekonuje popełniłem błąd.
Pozdrawiam

krowa_niebianska

nie koniecznie musi byc zaliczany jako do dojrzałegoo ale fabułe według mnie ma bardzo dobrą