PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=40252}

Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 513 tys. ocen
7,8 10 1 513175
5,9 57 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

Niektorym ten film mogl sie nie podobac ale dla mnie to jest chyba najlepszy film ktory ogladalem od jakis 10 lat :) Film mial bardzo swierzy i orginalny pomysl i z dobrej strony pokazal sie Ashton Kutcher (przynajmniej moim zdaniem). Dlugo jeszcze nie stwoza filmu ktory wywarl na mnie takie wrazenie :) Bliski do zrobienia tego byl ,,Cloverfield" lecz mimo ze jast bardzo dobry to nie siega do piet efektowi motyla :)

Widass

Arcydzieło? hmmm...to może obejrzyj sobie Donnie Darko :)

Widass

Arcydzieło?
hahahahahahahaha

Dam ci małą radę- sięgnij trochę dalej niż filmy z ostatnich 5 lat i stwierdzisz pewnie że co drugi film to arcydzieło.

Arcydziełem można nazwać filmy które zmieniły kinematografię, które niosą ze sobą wiele przesłań, które zawierają choć szczyptę symbolizmu, obrazy oryginalne i umiejętnie nakręcone. Arcydziełami można nazwać "Pancernik Potiomkin", " Gabinet doktora Caligari" czy z nowszych dzieł przykładowo wzruszający "Wielki Błękit" Bessona.
Ale "Efekt motyla" który jest prościutkim i płytkim kinem młodzieżowym. To już trochę przesada.

Widass

Bardzo lubię ten film, chyba jeden z moich ulubionych, ale uważam, że nazywanie go arcydziełem jest lekką przesadą.

mysterii

Arcydzieło! Dokładnie!!! ale za pierwszym razem bo jak go obejrzałem drugi raz to juz był beznadziejny:)

paciek

Zgadzam się, film interesujący, wciągający aż chce się oglądać w przeciwieństwie do większości nowości...jedyne co mnie denerwowało to te ciągłe błędy podczas prób "naprawiania" świata ale to na plus chyba ;)
9+/10

Gothico

tak, wystarczyło się cofnąć do tego wybuchu i poprostu powiedzieć matce z dzieckiem, żeby nie podchodziła do skrzynki bo jest tam dynamit, samemu trzymając się oczywiście z daleka. Ale to i tak by nic nie dało, ponieważ dziewczyna albo by była narkomanką, albo by zabili jej brata. Tak więc najlepsza była ostatnia opcja, która się skończyła spaleniem pamiętników.

Widass

Donnie Darko obejzalem niedawno i stwierdzam ze faktycznie mocno przebil efekt motyla :) Lucky Luck rozumiem ze film nie przypadl ci do gustu ale mnie wciagnal ;p dzieki za podanie kilku interesujacych tytulow :)

Widass

No faktycznie to arcydzieło. Dzieło wręcz epokowe i przełomowe dla historii kina. To wielowątkowy kapitalny trzymający w napięciu film, który skrywa pod płaszczem emocjonującej fabuły drugie dno. No i te aktorstwo. Kutcher powinien dostać wtedy Oskara. Talent czystej wody. Łączy charyzmę Brando z talentem De Niro. Amy Smart to połączenie Grace Kelly z Ingrid Bergman. Aktorka wybitna, która rolą w Efekcie Motyla wnosi się na wyżyny. No i reżyserzy tego arcydzieła. stworzyli tu własną legendę. Kim przy nich są Kurosawa, Leone, Kubrick, Coppola, Bergman, Allen i inni tzw. wielcy reżyserzy, którzy przy nich są tak naprawdę malutcy. Dlaczego EM nie miał nawet nominacji do Oskara. Powinien pobić rekord i zgarnąć ze 12 statuetek. Akademia powinna poprawić błąd i stworzyć nową kategorię-Arcydzieło wszech czasów. Bo takim jest ten wybitny film.

To oczywiście żart. Jeszcze ktoś może to wziąć na serio. I jakim trzeba być do cholery kinomanem (choć tutaj to stwierdzenie mocno na wyrost) żeby "Efekt Motyla" nazwać arcydziełem? Pytam tak z ciekawości.