Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514740
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

efekt motyla to dobry film ale donnie darko jest dużo lepszy i bardziej zakręcony a jego interpretacja jest dużo trudniejsza u mnie on jest w pierwszej 5 najlepszych filmów

użytkownik usunięty
bitX

ej a jaka jest twoja najlepsza 5 filmow ??? i jakie jeszcze znacie filmy bardzo dobre z takiego klimatu ???

ocenił(a) film na 9
bitX

donie darko to golwno w porownaniu do efektu. moim zdaniem szkoda ogladac bo nudny jak flaki! a efekt jest MIAZDZACY! ale to kwestia gustu. pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Sarin

nie bluznij Sarin...nie porównuj motylastej szmiry do Donnie Darko...

ocenił(a) film na 3
Sarin

Sarin stary.
Brawo:D:D:D:D

Właśnie dostałeś złote usta Tvp.
Brawo!!!!!!!!!!!!!!

Powinni to puszczać w Łapu Capu do znudzenia i zawsze tak samo bym się z tego śmiał.

Brawo!!!!!!!

Sarin

sarin ale dojebałeś , to pewnie Memento też jest nudne i przewidywalne a efekt motyla najlepszy z nich ? hahahahaha

Sarin

Jasne. Mnie 'Efekt' zmiażdżył tandetą i pretensjonalnością. Ziewałem już na to kolejny wycieczki bohatera w czasie... Dawno już takiego głupiego filmu nie widziałem... a wcale takiego podejścia nie miałem. Jak (nadal) czytam komentarze ma raczej pozytywne.

ocenił(a) film na 10
bitX

Nie wiem czy mozna w ten sposob porownywac te filmy.. Jedyne co je laczy to powiklania czaso przestrzeni, a poza tym sa zupelnie rozne. O ile w Efekcie motyla jest wlasciwie wszystko wyjasnione i mozna sie tylko zastanawiac dlaczego glowny bohater postapil tak a nie inaczej to Donnie Darko jest typowym filmem do zastanawiania sie nad jego sensem ktory moze byc rozny w zaleznosci jak sie na to wszystko popatrzy. Porownania ten lepszy a tamten gorszy sa chyba bez sensu..

użytkownik usunięty
SiD_5

oba filmy sa latwe w odbiorze, moral jest w obu wylozony na tacy, a wlasnie ? czy ktos z was widzial butterfly effect director's cut? jak zobaczycie to- to mozemy porownac wtedy dwa dobre filmy, dwa rozne zakonczenia, to dwa rozne filmy( butterfly effect)

director's cut? hmm to jest interesujące ale...zwróć uwage ze wersje reżyserskie skierowane sa bardziej dla maniaków obrazu niz dla zwykłego widza ja oceniam film w wersji producenckiej bo taki trafił do naszych kin zreszta zdiwiłbym sie gdyby wersaj direct cut była lepsza od "pierwszej" a co donnie draco które miałem ostatnio możliwość obejrzeć to hmm efekt motyla pozostaje jednak ....efekt..owny i tyle w donnim ..:) urzeka klimat opowieści i "niezwykły happy end"..... zdecydowanie jestem fanem donniego...........

Przecież 'Donnie' ma też director's cut.... ........................................... Nie wiem jakie jest zakończenie 'BE', ale wątpie czy jest w stanie cokolwiek uratować ten film.

ocenił(a) film na 10
5IN

O tym ze "Donnie" ma alternatywne zakonczenie to nie wiedzialem, ale temat o innym zakonczeniu Efektu motyla, chociazby w wersji rezyserskiej jest przeciez pod tym na ktory sie wypowiadamy :)

ocenił(a) film na 2
SiD_5

Widziałem tylko zakończenie kinowe 'BE', a to było takie sobie. Nawet nie chce mi się oglądać innego, b dla ten film to strata czasu:) Wycięte sceny z 'Donnie Darko' mam na komp. Tylko na nie zerknąłem, bo jednak zdecydowałem poczekać do wydania tej dłuższej wersji...

ocenił(a) film na 10
bitX

4 lata później... Mój wpis ;P Heh, no ale jak już tu weszłam, to napiszę. Osobiście bardzo podobał mi się Efekt motyla. Choć nie podobało mi się że w pewnym momencie naprawde nie wiedziałam, co jest naprawde, co snem, co wspomnieniem. Zakńczenie ok, spodziewłam się czegoś bardziej, no nie wiem twórczego ;) Za to Donnie Darko... Rewelacja! Świetny dobór aktorów, znakomita muzyka, bardzo dobry pomysł z książką 'Babci śmierć'. Po prostu polecam. No a co do porównania, zgadzam się, że bez sensu jest porównywać te dwa filmy, bo to tak jakbyśmy porównali horror i komedie romantyczną. Także ja jestem bardziej przekonana do Donniego Darko, ale o gustach się nie dyskutuje ;)