Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514740
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

ktoś zna podobne filmy ? O zaniku pamięci pamięci para psyho itp ? ....

ocenił(a) film na 7
mAster_Z

"the jacket" i "I Inside" podobną tematyke mają

ocenił(a) film na 10
ewa_jod

a ktorys sie skonczyl tak ze bohater sam sie zabil w lonie matki?? - powaznie pytam, bo bylem pewny ze w tym filmie tak sie stanie i mile zaskoczenie na koniec, wiec to musial byc inny film o ktorym myslalem ale nie wiem jaki...

ocenił(a) film na 9
Ciubas

Efekt motyla ma chyba trzy zakonczenia, jedno z nich to wlasnie to ze udusil sie pepowina w lonie matki;] tak mnie sie zdaje;]

ocenił(a) film na 7
niewazne_3

dobrze ci się zdaje:)altenratywne zakonczenia mozna znalezc na youtube

ocenił(a) film na 10
ewa_jod

podobny film : Donnie Darko ;D tylko trudniejszy i bardziej skomplikowany

ocenił(a) film na 10
ewa_jod

ok, znalazlem 2,

jedno: na przyjeciu
drugie: w lonie matki

ktos zna inne?

pozdrawiam

ps. dzieki za pomoc, bo myslalem juz ze mam luki w pamieci;)

Ciubas

Ja to w łonie matki też widzialam, poza tym dwa podobne do tego, które było w filmie, tj. jedno takie że K i E i
rozmawiają, a drugie, że E. idzie za nią.
A innego nie ^^

ocenił(a) film na 8
mAster_Z

o zaniku pamięci ? Memento gorąco polecam :)

mAster_Z

Mogę polecić film "Donnie Darko". Nie pamiętam dokładnie Efektu Motyla, ale po obejrzeniu Donniego postanowiłem sobie przypomnieć Efekt :)

ocenił(a) film na 1
korpirkor

vanilla sky tez podobny je

ocenił(a) film na 10
mAster_Z

A ja bym poleciła film "Stay" :) za krótki ;p

ocenił(a) film na 8
m_yoo

Ja widziałam tylko zakończenie ,jakie mozna zobaczyć w filmie. Czyli że po 8 latach Ewan i Kristin mijają sie na ulicy. I dziwię sie jakim cudem mogło do tego dojść skoro te wrzystkie podrówże za każdym razem wyżerały mu mózg . To czy nie powinien on zginąć ??

ocenił(a) film na 9
magia91

jak ktoś wcześniej pisał "The I Inside" z 2003 - niemalże identyczna fabuła, tylko że był wcześniej nakręcony od Efektu..

ocenił(a) film na 10
mAster_Z

Z takich filmów o podobnej tematyce możesz obejrzeć Mulholland Drive to dopiero kawałek chleba do zgryzienia...

ocenił(a) film na 10
blanchard

w tym filmie nie ma co do rozgryzienia, jest on zupelnie nielogiczny :D

ocenił(a) film na 5
Ciubas

Oczywiście, że jest logiczny jeśli się odnajdzie klucz i według niego zinterpretuje :-)
Chyba nawet w komentarzach na filmwebie znalazłem dobrą interpretację pokrywającą się z moją

ocenił(a) film na 10
Glanc

to ze pokrywala sie z Twoja wcale nie znaczy ze byla logiczna;)

ale rozumiem, ja ten film ogladalem dosc dawno i uwazam ze byl pokrecony, w porownaniu z takim efektem motyla w ktorym zdecydowanie wszystko bylo bardziej logiczne :)

mAster_Z

ehh tak film "Obłęd" jest to bardzo podobny film to efektu motyla ale głowny bohater przenosi się w jeden konkretny moment... mianowicie do przyszłości roku 2007 a sAM ZNAJDUJE SIE w 1992... odkrywa w niej ze umrze za niedługi czas, wiec probuje naprawić ile sie da...

mAster_Z

DONNIE DARKO! I tyle na ten temat ;d

ocenił(a) film na 8
mAster_Z

Sprawdz to:
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
http://zakochany.bez.pamieci.filmweb.pl/
Wczoraj obejrzalem, zajebiaszczy!
PS: Donnie Darko tez spox :)

ocenił(a) film na 8
_guchy_

Acha: no i ''Efekt Motyla 2'' tez podobna ;) Tyle, ze do jedynki to sie chowa, lezy i kwiczy...

_guchy_

a teraz od 31.03 (DVD) jest efekt motyla 3...
film nie pokazuje momentu odkrycia "mocy" lecz ten w którym zaczyna ingerować w przeszłość w brew ostrzeżeniom przyjaciela...

sztefanq

A ja polecam : Drabina Jakubowa i Zagubiona autostrada.

mAster_Z

http://www.filmweb.pl/f469863/Ghajini,2008
http://memento.filmweb.pl/