Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514724
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

Witam

Oglądałem tylko wersję reżyserską i chce obejrzeć tą ze szczęśliwym zakończeniem. Zastanawia mnie tylko jedno: wtedy gdy Evan trafił go teraźniejszości gdzie miał ułożyć sobie życie ze swoją dziewczyną to gdyby nie zabił jej brata, tylko by go obezwładnił ( jak zamierzał ) to koleś by poszedł znowu do kicia i wszystko było by szczęśliwe. Wystarczyło napisać w kiciu pamiętnik z tego dnia i się cofnąć. Lub cofnąć się do dzieciństwa i po raz drugi opieprzyć ojca pedofila.

Albo jak obudził się bez rąk. Wszyscy byli szczęśliwi poza jego matką która zaczęła palić i miała de facto raka . Mógł cofną się jeszcze raz i próbować uratować kobietę z dzieckiem, tak żeby nic nikomu się nie stało lub nie doprowadzi do wybuchu. Wtedy matka by nie paliła , Kate by była z nim, brat by był dobrym studencikiem, a gruby dobrym kumplem.

Albo, gdy zabił Kate dynamitem w piwnicy – nie musiał go odpalać wystarczyło wrzucić go do wody, wyjąć lont? Wystarczyło trochę pomyśleć a wszystko by się szczęśliwie zakończyło.

Na początku filmu matka przyłapała Evana z nożem, jak się później okazało próbował on coś zadziała z dynamitem – jednak dlaczego wtedy tego nie zrobił??? Po prostu powrócił do teraźniejszości – nie kumam tego?

Jednak, co z tym efektem motyla? W filmie pokazane to było tak, że nie może być wszystko cacy. Nawet po wielu próbach coś stanie się nie po jego myśli .

Jak to było w wersji kinowej??? Jakim cudem udało mu się przenieść do takiego momentu że wszystko się dobrze potoczyło? A może nie wszystko, bo nie poznał Kate – może mi ktoś opowiedzieć dokładnie zakończenie tej wersji?? – w którym momencie się przeniusł i jak do tego doszedł? Z tego co wyczytałem powrócił do dzieciństwa i przeżywał je od nowa czy tylko zmienił szczegół i powrócił do teraźniejszości?

POZDRAWIAM!!!

Z GORY, DZIEKUJE ZA KOMENTARZE I ODPOWIEDZI!!!

p.s. Co do tej wersji kinowej. Eva dbał nawet o brata Kate ( żeby by dobrym studentem a nie psycholem ). Fakt siostra będzie mieszkała z matką a nie z ojcem pedofilem bo nie będzie zna Evana ale braciszek nadal przy starym wyrośnie za psychola ( może się mylę ale środowisko ojca pedofila nie wpływa dobrze na dziecko). Logiczne ?

pszczola_4

Witam

Jeszcze jedno co ze starym Evana – w końcu on też miał taką zdolność. Wybrał tak z własnej woli szpital psychiatryczny ??? – wtedy by również zmieniło się całe życie Evana. niech nikt nie mówi że wszystko to odbywało się w świadomości Evana bo by nie przeniósł się do łona matki na końcu.

Film fajny, ale 2h po obejrzeniu za dużo jest moim zdaniem nie logicznych sytacji.

ocenił(a) film na 10
pszczola_4

W filmach o podróżach w czasie zmianach przyszłości poprzez zmianę przeszłości bardzo łatwo o nielogiczne sytuacje, gdzyż owe podróże są tylko wymysłem człowieka i nie wiemy, czy gdy człowiek kiedyś posiądzie tą zdolność jakakolwiek logika zostanie zachowana.
Nie wiemy jak skończą się podróże w czasie i nie można powiedzieć, że cokolwiek w filmie było nielogiczne, bo nikt nie wie jak to naprawde działa.