dlaczego ni stąd ni zowąd zniknęły pamiętniki Evana? po drugie czy nie powinno być tak, że po tym jak po raz pierwszy zmienił przeszłość wszystkie jego zapiski w pamiętnikach powinny się zmienić, tzn. nie chodzi mi o te dziury w pamięci ale ogólnie o całość wydarzeń, przecież za każdym razem ulegały one zmianie, a za każdym razem wydarzenia w pamiętnikach są takie same np. wysadzenie dynamitu, zabicie psa itp. i po trzecie dlaczego nie wrócił o po tę dziewczynę jak jej wcześniej obiecał?
nie oglądąłam tego filmu do końca - zostało mi 30minut. ale na ostatnie pytanie moge Ci odpowiedzieć - wydaje mi się, że on poprostu zapomniał, iż ma po nią wrócić.
cytat
dlaczego ni stąd ni zowąd zniknęły pamiętniki Evana? po drugie czy nie powinno być tak, że po tym jak po raz pierwszy zmienił przeszłość wszystkie jego zapiski w pamiętnikach powinny się zmienić, tzn. nie chodzi mi o te dziury w pamięci ale ogólnie o całość wydarzeń, przecież za każdym razem ulegały one zmianie, a za każdym razem wydarzenia w pamiętnikach są takie same np. wysadzenie dynamitu, zabicie psa itp
myslałem nad tym 5 min i doszłem do wniosku ze powinno sie to zmieniac w pamiętnikach ale wtedy film zrobił by sie zbyt trudny do zrozumienia przez ludzi o małym intelekcie
tz tak sobie nad tymi pamiętnikami myślałam, i uważam podobnie jak mój przedmówca. Ale film by był zbyt trudny do zrozumienia?? Hmm nie wiem, co prawda, na poczatku jaj były te skoki w pamięci za bardzo nie wiedziałam co sie dzieje, ale potem już łatwo było się domyślić. Ale niestety nie mogę sie tak na 100% wypowiadać, bo jak Evan był w więzieniu i matka mu przyniosła pamiętniki korki mi wywaliły:/
1) wydaje mi się, że pamiętniki zniknęły, ponieważ po śmierci Kayleigh Evan był w takim szoku że przestał je pisać (przez to wydarzenie zmieniła się cała późniejsza rzeczywistość), dlatego ich nie było.
2) Evan za każdym razem zmienia tylko jedno wydarzenie ze swojego życia, inne nie ulegają zmianie (np. kiedy za pierwszym razem mówi ojcu dziewczyny żeby zostawił ją w spokoju a zajął się lepiej wychowaniem syna, potem na trawniku kiedy lał Tommy'ego kijem, Evan wspomina swojego zabitego psa, czyli to, że ojciec nie molestował dziewczynki nie miało żadnego wpływu na inne wydarzenia-pies i tak zginął)
3) tu zgodzę się że może skupił się na własnym życiu a o niej zapomniał.
Mam nadzieję, że za bardzo nie zagmatwałam :D
A według mnie pamiętniki spełniają funkcję "wechikułu czasu", bo ktoś widział kiedyś, żeby Wechikuł Czasu zmieniał się po "Edycji" przeszłości?
Powiem szczerze, że dla mnie osobiście ten film jest trudny w odebraniu.
Tzn. ja go pierwszy raz obejrzałam w wieku 12 lat i wszystiego nie zrozumiałam. Był taki zamotany.
Wszystkiego do końca nie zrozumiałam, musiałam sie sama domyślać :D hyhy ^^ ale i tak uwarzam, że film jest trudny w odebraniu - co nie znaczy, że zły.
Ogółem gody obejrzenia, ciekawy.
Pozdrawiam x)
przeciez on spalił te pamiettniki po tym jak cofnął czas i gdy juz wszystko ułożyło sie dobrze...nie mógł po nią wrocic,bo własnie dlatego wszystko ułożyło sie dobrze,że w dniu poznania dziewczyny powiedział do niej,zeby sie do niego więcej nie zbliżała-dzieki czemu dziewczyna została z matką a nie ojcem,ale niestety nie miała mozliwosci poznania chłopaka,wiec skoro sie nie znali jak mógł po nią wrócić;)uff ...no a rezyser przyjął,że zmiany przeszłosci nie miały wpływu na zapiski w pamietnikach,wiec pozostały bez zmian,pozdrawiam! super film,a dzis kolejny dobry-"Ukryte pragnienia" na tvp2
po trzecie dlaczego nie wrócił o po tę dziewczynę jak jej wcześniej obiecał?
mi się wydaje że nie wrócił po nią ponieważ nie chciał psuć jej życia, choć nie wiem jakby się starał zawsze naprawy przyszłości kończyły się jakąś tragedią.
Nie jestem tego pewna, ale wydaje mi się, że Evan zaczął pisać pamiętniki po swoim pierwszym zaniku (czyli wtedy, gdy matka znalazła go w kuchni z nożem), za poleceniem tego doktora. W momencie, gdy chłopak zmienia to swoje pierwsze wspomnienie (nie pamiętam, co się potem dokładnie wydarzyło... czy to wtedy zginęła Kayleigh?), nie dochodzi po tym do wizyty u lekarza, który NIE zaleca mu pisania pamiętników. I w ten sposób pamiętniki nie powstają.
A właściwie to o który moment zniknięcia pamiętników chodzi, bo z żadnej wypowiedzi to nie wymika. Przecież on stracił pamiętniki i utknął w psychiatryku jak jego ojciec, który kiedyś stracił swoje filmy. Ostatni raz Evanowi udaje się wrócić dzieki filmowi z dzieciństwa. w osatniej przemianie również nie ma już pamiętników i The End.
1. pamiętniki zniknęły bo poprostu ich nie pisal
2. a skad wiesz ze inne zapiski sie nie zmienily? przeciez evan ich nigdy nie czytal. czytal cały czas tylko te kilka notek w ktorych miał zaniki pamieci.
3. to pytanie wszyscy źle rozumiecie, bo tu chodzi o to dlaczego nie wrocil po nią za 1szym razem, kiedy się wyprowadzil a przez szybe pokazal jej kartke na ktorej napisał ze po nią wróci. ale potem zycie calkiem dobrze mu sie układało na , zajał sie soba i poprostu zapomnial o przeszlosci.
1. znikneły pamiętniki evana bo w tej rzeczywistości ich nie pisal
2. Wydaje mi się ze za każdym razem kiedy evan zmienial wydarzenie z przeszlosci wytwarzał nową rzeczywistośc i po prostu istniało kilka rzeczywistości naraz (tak mi sie wydaje)
3.Moze dlatego ze nie chciał jej psuc zycia.. a co do filmu oczywiscie swietny
pozdrawiam..
1. Lekarz zalecił mu pisanie pamiętników (w końcu jakoś musiał sie cofnąć do tej piwnicy) poprostu po wybuchu tego dynamitu został przypiety do łóżka i nie mógł pisać ich dalej, wiec koniec końców ich nie było.
Po dziewczynę nie wrócił, bo metodą prób i błędów starał się dokonywać takich wyborów, aby żadnego z ich "paczki" nie spotkało nic złego. Jedyną możliwością było serwanie kontaktu z nią.
o rany....
1) one nie znikneły! te pamietniki nie istnialy w tym zyciu. zauwaz ze lekarz mowi ze jego umysl zarejestrowal ponad 40 lat życia Evana, przy czym on ma zaledwie dwadziescia are. on przezywal kazde zycie ktore bylo pokazane. zmienial je by wszyscy byli szczesliwi. za ktoryms razem trafil do psyhiatryka i tam jego lekarz mowi mu ze wszystko co on opowiadal mu (czyli to co tak naprawde przezyl) naprawde nie istnieje i ze to sa uronienia. mowi ze tak naprawde nigdy nie prowadzil tych dziennikow <-i to jest jego zycie. lekarz mowi ze on nie ma tej choroby co ojciec i wspomina o albumach ktorymi poslugiwal sie jego ojciec do przemieszczania w czasie. i wtedy go olsnilo ze on moze wrocic do tych wydarzen nie tylko przez dzienniki i dlatego oglada ten film...
2) tak jak juz ktos to tutaj powiedzial.... tak naprawde nie wiesz czy te dzienniki sie zmienialy, ale zauwaz ze on sie nie zmienial, wiec moze jego dzienniki tez? gdy trafia do idealnego zycia gdzie jest w liceum razem z, to ona mowi mu ze nie ze dziwnie chodzi, ze romantyczna kolacja nie byla w jego stylu, pyta gdzie nauczyl sie takich rzeczy (wtedy gdy kilkkrotnie doprowadzil ja do orgazmu). on nawet jak pisal tego kolosa to nie potrzebowal sciagi kolegi, bo posiadal wiedze z jego "prawdziwego zycia". mysle ze on i dzienniki sie po prostu nie zmienialy, tak samo jak filmy z dziecinstw by sie nie zmienily i albumy ze zdjeciami jego ojca...
3) to tez juz ktos powiedzial... po prostu o niej zapomnial. jego zycie zmienilo sie gdy sie wyprowadzil, przestal zapominac. to miejscowosc w ktorej mieszkal doprowadzala do tych utrat pamieci (lekarz mowil ze to przez stres). po co mial wracac do miejsca gdzie wszystko bylo zle?