Pytanie o jeden z fragmentów filmu.
Postaram się wyrazić jasno:
Jest moment w filmie w którym główny bohater"wraca do przeszłości " zniszczyć dynamit pojawia się w swoim domu ma w ręku nóż widzi go jego matka nóż upada kończy się scena, - taki moment jest też na początku filmu. Czy mam przez to rozumieć , że główny bohater zanim zaczęła się historia przedstawiona w filmie już tą przeszłość kiedyć zmieniał.
Bo skąd niby na początku filmu scena że bierze do ręki nóż po co miałby to robić.jako małe dziecko
Mam nadzieje że mnie zrozumiecie że jasno wytłumaczyłem o co mi chodzi.
Pozdrawiam
To zamknięte koło - nie ma początku i końca. On od zawsze miał luki w pamięci ale sam je robił cofając się w czasie do tych momentów zabierając sobie pamięć w dzieciństwie. Dlatego ma ten nóż ale nie pamięta dlaczego, dopiero jak jest dorosły rozumie i my widzowie że był wtedy cofnięty.
Film generalnie ma sporo nieścisłości...
Natomiast to o czym mowisz teoretycznie można wytłumaczyć przy założeniu że wszystkie wydarzenia (przyszłość, teraźniejszość czy nawet przeszłość) odbywają się równolegle... Dzięki temu Evan z "przyszłości" znając już konsekwencje pewnych wyborów cofnął się do filmowej teraźniejszości aby zmienić ciąg wydarzeń... w trakcie kiedy przejął kontrole nad młodym "sobą" ten stracił pamięć...
Nie wiem czy wiesz co mam na myśli ale myśle że poniekąd można to w ten sposób wyjaśnić.
Oczywiście ta teoria rodzi kolejne niedomówienia.
Bo skoro główny bohater chciał zmienić przyszłość za pomocą tego noża to dlaczego w tym momencie mu się to nie udało- dopiero w dalszej części tego dokonał...
Heh sam zaczynam się gubić... ;p
Tu nie chodzi o nieścisłości. Ten film jest logiczny, a momenty, które pokazuje sie później jako uzupełnienie (np. jak nóż znalazł sie w ręku Evana) pokazują to co Evan sobie przypomniał.
Ten film trzeba oglądać myśląc. Ogólnie wszystko układa się w logiczną całość