Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514724
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla
ocenił(a) film na 8
kamik0

Nie kapać się po jedzeniu.

ocenił(a) film na 10
kamik0

,,Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie''. - George Santayana

ocenił(a) film na 10
kamik0

myśle, że morał był ukazany na samym początku filmu.. można też dodać to, że nie powinniśmy wracać do złych zdarzeń z preszłości wspomnieniami, bo w ten sposób sami siebie krzywdzimy.

meggowata

zapominać o nich?

ocenił(a) film na 10
kamik0

nie zapominać, lecz nie żałować tego co jest już za nami.. i nie użalać sie nad sobą ,,co ja zrobiłem/am?!''

meggowata

wybacz ale nie wracać wspomnieniami i nie żałować to są równorzędne sprawy?

ocenił(a) film na 10
kamik0

wiesz.. może przeczytaj sobie jeszcze raz moje wypowiedzi, to może zrozumiesz :)

meggowata

chyba Ty pytania nie rozumiesz

ocenił(a) film na 10
kamik0

żałosny/a jesteś :) nie musisz sie chwalić tym, że nie rozumiesz wartości życiowych.. więcej Tobie nic nie będę pisać, bo nie mam ochoty tracić czasu

meggowata

miło mi również. papa!

kamik0

Morał jest powiedziany na końcu: "Czasem najlepszym wyjściem jest całkowite poświęcenie" bo kochać kogoś to czasem umieć nie być razem :D

ocenił(a) film na 10
Jordan66

Każdy ma po części rację, ale Twój Jordan jest bardzo smutny , ale najbardziej trafiony....

ocenił(a) film na 9
kamik0

Nie wiem, zabrzmię trochę dziwnie (?) zapewne, ale wydaje mi się, że morał jest taki, aby nie bawić się w Boga. Wszystko toczy się swoim życiem do momentu kiedy Evan chce zacząć zmieniać i drążyć. Po rozmowie z Evanem Kayleigh popełniła samobójstwo, a gdyby to zostawić swoim tempem, może żyła by swoim życiem dalej i kiedyś kiedyś odnalazła szczęście. Potem Evan zaczyna bawić się w Boga manipulując czasoprzestrzenią, ale na tym polega słabość i niewiedza rozumu ludzkiego, że nie przewidzi co będzie dalej. Bóg. absolut (jak zwał tak zwał) ma tę zdolność patrzenia na czas z wielu perspektyw dzięki czemu ten świat kreowany przez niego w jakimś tam sposób się toczy.

kamik0

Dla mnie sensem tego filmu był powrót do rzeczywistości. Nie zmienię tego co już zrobiłem, ale mogę nauczyć się czynić inaczej, lepiej.