Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514724
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

wszystko ładnie pięknie, nie bede sie wypowiadac o filmie bo nie mam teraz akurat czasu, a ja jak sie rozpisuje to dosc rozwlekle (;

zastanawia mnie tytul -efekt motyla- skad sie wzial i co wspolnego z filmem? bo tego nie rozumiem

z gory dzieki za odp

zahaara

no sorry piszesz ze wszystko "ladnie pieknie " a tak naprawde go nie zrozumialas chyba :/ :P

Efekt motyla - zjawisko znane z teorii chaosu. Niewielkie zmiany w układzie dynamicznym znacząco wpływają na ten układ już po kilku iteracjach. np. tytułowy "motyl" trzepocze skrzydlami w Polsce a za kilka dni moze miec to wplyw na burze piaskowa gdzies w Azji .

Sleepwalker_3

tego dowiedzialam sie na poczatku filmu

dlaczego uwazasz ze nie zrozumialam filmu? heh czy do rozumienia nalezy dobrze przeanalizowac i zczaic tytul ? bo mi sie wydaje ze nie

zahaara

a poza tym w filmie nie bylo nic do zrozumienia
wszystko zostalo pozakane/ wyjasnione

zahaara

"tego dowiedzialam sie na poczatku filmu" a nie wiesz jaki to ma zwiazek z filmem??? czyli go nie zrozumialas

ocenił(a) film na 1
Sleepwalker_3

jakis ty inteligentny i zarozumialy. skoro sam go swietnie rozumiesz to jej wytlumacz a nie sie wymadrzasz

ocenił(a) film na 1
Sleepwalker_3

WOW jestem poz wrazeniem. brawo geniuszu. piekna definicja. encyklopedia? dam ci rade. nie zgrywaj madrali.

psychopatka

Katey... to są zdania wyjęte prosto z filmu...

ocenił(a) film na 1
Covall

wiem dzieciaku, tylko dlaczego sie wymadrza i zarzuca tej dziewczynie nierozumienie filmu skoro sam nie potrafi jej wytlumaczyc i posluguje sie tylko cytatem?

psychopatka

wiem Katey ze jestem inteligentny ale ćóż nie każdy jest i dlatego nie powinien ogladac takich filmow a potem pisac bzdur na forum... jakies kompleksy Katey?? pewnie tez go nie zrozumialas... nie wyjasnie Ci jak dorosniesz to moze sama zrozumiesz ...ale watpie

ocenił(a) film na 1
Sleepwalker_3

chyba sam masz kompleksy skoro tak podkreslasz ze jestes inteligentny... twoje odzywki w moja strone swiadcza zupelnie o czyms innym. w ogole ile ty masz lat? z 16? 17? zastanow sie jak sie do ludzi odnosisz gowniarzu

psychopatka

wiesz co to jest kompleks gowniaro??? jest z Toba gorzej niz myslalem

ocenił(a) film na 1
Sleepwalker_3

idz do lekarza bo masz problem. i zastanow sie co ty mowisz w ogole. jestes jakis nienormalny. szkoda mi ciebie. inteligentny... heh... inteligentni ludzie szanuja opinie innych, ty jestes po prostu.... szkoda slow..

psychopatka

Cytuje: "CO WAS TAK ZACHWYCA ??" Ludzie, przejrzyjcie na oczy. ten film to dno. ok, kazdy ma swoj gust, jednym moze sie podobac drugim nie, ale obejrzyjcie chociazby American History X. to jest dopiero kino. to jest film. i nie mowcie ze ten film to cudowne dzielo, najlepsze jakie widzialam/widzialem w zyciu. bo to swiadczy tylko o tym jak bardzo niewiele filmow, dobrych filmow widzieliscie. " koniec cytatu i kto tu jest nienormalny ???? mowisz zeby szanowal opinie innych a sama co robisz ????? "i nie mowcie ze ten film to dzielo" no i niby tu nie negujesz zdan wielu z nas??? ogarnij sie

ocenił(a) film na 1
Sleepwalker_3

koniec tej rozmowy bo do niczego nie prowadzi.

psychopatka

Ok jako nieistniejacy psycholog stwierdzam ze Katey jest nerwowa a przemciome k jest przemądrzały i tez nerwowy.

hotblue

nerwowy?? jasne bo jak ktos wypisuje bzdury to mnie krew zalewa

Sleepwalker_3

przemadrzaly? wcale ... bardziej inteligentny co widac na tle niektorych czyt. Katey

psychopatka

tego nawet nie bylo można nazwac rozmową

niestety niektorzy nie potrafia prowadzic normalnych konwersacji. bo po co dyskutowac jak mozna sie przemadrzac, nie?

zahaara

Co tytuł ma wspólnego z jego treścią ? Może posłużę się przykładem, żeby było bardziej obrazowo.

Wyobraź sobie, że pewnego dnia, w pewnym mieście, dziecko goniące piłkę kopniętą przez kolegę, wybiegło na jezdnię pod koła samochodu, który nie mógł się zatrzymać, ponieważ zawiodły hamulce, nienaprawione przez mechanika-hochsztaplera. Ów mechanik nie miał bowiem uprawnień do naprawiania samochodów, ale był zmuszony do łamania prawa trudną sytuacją materialną po tym, jak z pracy wyrzucił go szef- paranoik. Wróćmy do dziecka. Dziecko bawiło się z kolegą, bo jego mama wyszła na zakupy, ponieważ zabrakło jej cukru do ciasta, które chciała upiec dla męża, który nazajutrz miał wrócić z dalekiej podróży.

Teraz clou. Do wypadku nie doszłoby gdyby:
1) kolega inaczej kopnął piłkę
2) mama nie wyszła do sklepu po cukier
3) ojciec nie wracał z podróży
4) ojciec nie wyjechał
5) samochód miał sprawne hamulce
6) "mechanik" je naprawił
7) "mechanik" nie stracił pracy
8) szef "mechanika" byłby normalny na umyśle

a teraz abstrakcyjnie: do wypadku nie doszłoby, gdyby którakolwiek z przedstawionych powyżej postaci się nie narodziła, lub mieszkała gdzie indziej. Jedna decyzja, jeden ruch powoduje w konsekwencji lawinę wydarzeń, która biegnie własnym tempem i żyje własnym życiem. Nie zwracamy uwagi na takie zbiegi okoliczności, bo przecież nikt normalny nie powiedziałby, że dziecko umarło, bo jego ojciec wyjechał, albo że były szef faceta, który nie naprawił samochodu, był idiotą. Przedstawiona przeze mnie sytuacja jest jednak odwrotna do tej, z którą mamy do czynienia w filmie. Tu bowiem od wielu cząstkowych wydarzeń, dochodzimy do jednej kulminacji, natomiast w "Efekcie motyla" kilka kulminacyjnych wydarzeń powoduje w sensie chronologicznym lawinę. Per analogiam - śmierć dziecka spowoduje (wolna amerykanka):

- załamanie psychiczne rodziców
- pozew nieszczęsnego kierowcy wobec fałszywego mechanika
- samobójstwo kierowcy
- załamanie psychiczne jego rodziny
- kolega wpadnie w schizofrenię
- jego matka sprzeda za bezcen wszystko co ma, by wyleczyć syna
- człowiek, który wzbogaci się na sprzedaży tego co kupił za półdarmo, rozkręci biznes i stanie się światowym potentatem
- jego firma wytnie dżunglę amazońską, co spowoduje globalne ocieplenie oraz konflikty etniczne w Ameryce Południowej
- wybuchnie wojna domowa, Ameryka zrzuci bombę, stanie się Armageddon i Apokalipsa :).

To tak w telegraficznym skrócie - mam nadzieję, że o to chodziło :).

wojtek_30

dzieki za wyczerpujaca, ciekawa, i wyjatkowo dluga wypowiedz (:

czy o to chodzilo? chyba tak
jednak po dluzszym zastanowieniu i przeanalizowaniu kilku rzeczy z kumpela same doszlysmy do rozwiazania tej 'zagadlki' i same odpowiedzialysmy na te pytanie.

ocenił(a) film na 6
zahaara

ten tytuł był ściśle związany z treścią filmu...nie wiem jak mogłaś określić film słowami "wszystko ładnie pięknie" nie rozumiejąc go...

ocenił(a) film na 10
JaneJones

Wojtek ty raczej wytłumaczyłes o co chodzi w filmie a nie jakie ma powiazanie tytuł z filmem ale ok
Tutuł jest cholernie zwiazany z filmem ale niebezposrednio i zdaje mi sie ze kolezance własnie o to chodziło i niema co mówic ze niezrozumiała filmu
PS. temtem koles to naprawde niezły madrala :P
Pozdrawiam :]

piotrus72

o co tyle krzyku skoro nierozumiesz wątku z motylem to nierozumiesz filmu bo to przeciez własnie o to chodzi Przemciome k wytłumaczyl ci to chyba dosc jasno prosciej juz nie mozna ale skoro ty dalej nierozumiesz to wybacz ale twoj poziom inteligencji nie pozwala ci na ogladanie filmow w ktorych musisz myslec

JaneJones

kolejna pani madralinska?
a jakbys nie znala tytulu filmu rozumiem ze bylby on niezrozumialy?!?

nie znalam wczesniej okreslenia 'efekt motyla', nie bylo dla mnie dokladnie zrozumiale co to oznacza - ale wydaje mi sie ze to nie bylo KONIECZNE do zrozumienia tego filmu.

zauwazylam ostatnio ze ludzie cholernie filozofuja, jesli chodzi o filmy. co to ma byc- wyscig szczurow!!? kto lepiej zlapie druga osobe na blednej interpretacji filmu?- a co dopiero jak zrozumie go inaczej - niz .. powinien [?]

wrzuccie troche na luz, tu chodzi o to by rozmawiac, dyskutowac, pomagac sobie (choc to rzadkosc) a nie wzajemnie sobie dokuczac, czy łapać innych za słówka!

niektorzy chca chyba ze mnie zrobić idiotke mówiąc ze nie zrozumialam filmu, poniewaz zapytalam o znaczenie tytulu! wezcie sie zastanowcie co tu wypisujecie i co chcecie innym udowadniac.

nie bede dluzej wypisywac bo jeszcze sie wkrece w ta zalosna dyskusje (jesli tak to mozna nazwac), co kompletnie niemiałoby sensu..

zahaara

1.To Ty wrzuc na luz. 2. Sformułowanie "efekt motyla" było wytłumaczone na początku filmu ja tez wczesniej sie z nim nie spotkałam. 3.Niekazdy tytuł jest potrzebny do zrozumiebnia tresci jednak w tym wypadku jest to dosc istotne. 4. Dla mnie to nie jest załosna dyskusja tylko wymiana poglądow. ŻEGNAM

po_prostu_P_

moim *i nie tylko moim zdaniem- tytul nie byl potrzebny do zrozumienia tego filmu.
a poza tym. jesli lubisz takie 'trudne (do zrozumienia) filmy' [do ktorych zaliczasz m in efekt motyla, to polecam np memento- tylko hmm tylko nie wiem czy zrozumiesz tytul? ktory nie jest po polsku! a jego 'wytlumaczenie' nie jest tak ładnie przedstawione jak w efekcie motyla lol]
ZEGNAM? oj.. jak ostro ;((((

a ja cie pozdrawiam ^.^

zahaara

dla twojej wiadomosci memento juz oglądałam próbuj dalej i ten film ma polski tytuł może i nie oficjaslny ale stosowany przez magazyny filmowe a mianowicie "bez pamieci" polecam czytanie gazet filmowych np. cinema lub film a nie bezsensowne fochy

ocenił(a) film na 10
po_prostu_P_

maruta napisalas ze nie rozumisz tytułu przemciome k napisał ze nie rozumisz filmu (błąd) a potem ci to wytlumaczył ty natomiast zapytalas sie czemu mysli ze nie rozumisz filmu on ci wytlumaczyl dlaczego a pani Katey zarzuciła mu zarozumialstwo chłopak (albo ona nie wiem;) zaczoł sie bronic i wyszła kłutnia osoby trzecie sie w nia wdały a ja doszłem do wniosku ze to jakas kompletna głupota klucic sie o opinie innych (nie chce sie wdawac w konflikt) sorki ale to bez sensu pozdro i sorki za ewentualne blendy