moze sie komus opdobac, ale pozycja ktora zajmuje jest obraza dla dziesiatek wielkich filmow ktore znajduja sie nizej. taka historyjka dla mlodziezy z moralem podana w bardzo 'lopatologiczny' sposob?
przesadzasz zadne przegiecie
to nie jest tylko HISTORYJKA DLA MLODZIEZY jest takze i dla innych..
pozycja jest bardzo dobra wiec nie uwazam ze w jakis sposob obraza "DZIESIATKI WIELKICH FILMOW" moze te filmy co ci sie akrat podobaja sa nizej bo mniej osobom sie pdooba a ten akurat wiecej..
niewszyscy maja taki gust jak ty..
3m sie pozdro;)
moj gust tutaj nie ma nic do rzeczy, bo pierwsza dziesiatka by wygladala calkiem inaczej.
chodzi o to, ze film nie jest ani odkrywczy, nie ma cech filmu kultowego (ogolnie znane cytaty itp), aktorstwo, scenariusz, montaz sa ok, ale nie wybitne tak jak to ma miejsce wielu innych produkcjach, ktore znajduja sie nizej. zobaczysz, ze za pare lat o filmie wszyscy zapomna.
p.s. moze jestem troche ciekawski, ale dlaczego twoj opis jest po angielsku?
p.s.2 tony hawk's pro skater rzadzi:)
moj gust tutaj nie ma nic do rzeczy, bo pierwsza dziesiatka by wygladala calkiem inaczej.
chodzi o to, ze film nie jest ani odkrywczy, nie ma cech filmu kultowego (ogolnie znane cytaty itp), aktorstwo, scenariusz, montaz sa ok, ale nie wybitne tak jak to ma miejsce wielu innych produkcjach, ktore znajduja sie nizej. zobaczysz, ze za pare lat o filmie wszyscy zapomna.
ta tony howk rlz :]
wiesz kazdy inaczej odbiera ten film i dla wiekszosci powinien on miec ktores miejsce w pierwszej 10.. Ty nie uwazasz tak bo nie odbierasz tego filmu jakos tak inaczej tylko zapewne uwazasz za zwykly thirllerek :}
nie mowie tylko tak mysle :P
jezeli tak nie jest no to sry :]
"dla większości powinien on mieć któreś miejsce w pierwszej 10..." Za kogo Ty się uważasz, że decydujesz co powinno a co nie, zajmować jakieś miejsca. Zresztą, wystarczy spojrzeć do Twoich "ulubionych", żeby wyrobić sobie opinie o Twoim guście z zakresu filmów. Powiedz mi, co w tym filmie jest takiego wspaniałego, co może skłonić do odebrania go inaczej? No proszę, oświeć mnie - bo moim zdaniem w tym filmie nie ma nic poza akcją, scenami, które mają wstrząsnąć widzem. Wszystko jest proste, jednopłaszczyznowe, ma trafić do potencjalnego widza, o średnio wyrobionym guście - i to założenie spełnia, co widać choćby tutaj. Nikt zainteresowany kinem tzw. wibitnym, nie będzie zachwycał się tą pozycją, ale nastolatki, uważające się za rozumiejące więcej niż reszta świata będą się tym filmem zachwycać, i jeszcze osądzać o miejscu w rankingu najlepszych filmów wszechczasów. Paranoja.
Moim zdaniem nie! Film zasługuje na pierwszą 10 .. ma w sobie to coś .. chce sie go oglądac do końca ogólnie mówiac jest bardzo pozytywny :). Ciekawie jest tu pokazane życie - ciągłosc zdarzeń. 10/10 i bez dyskusji .. koniec :]
film z całym szacunkiem zaliczał bym do pierwszej trójki najlepszych filmow, albo filmow ktore daja nie zapomniane wrazenie
w 2007 efekt motyla 2... juz nie moge sie doczekac
a co do tego , roznych komentarzy typu "ej jakie to wybitne aktorstwo"
" ej jak mozna zaliczyc ten ogolny thrillerek do najlepszych filmow jakie kiedykolwiek" Sluchaj... obierajac twoje przymioty wydaje sie ze ten film jest spoko ale nic wiecej.
A ja ci powiem tak... wcale nie trzeba zrobic czegos wielkim sposobem aby wyszlo cos wielkiego (arcydzielo badz cos ambitnego co ludzie beda pamietac) ... spojrz miedzy innymi na obrazy Leonarda Da Vinci , na utwory Zbigniewa Herberta, a jezeli mierze zbyt ambitnie...
przypomnij sobie jak Luton odkrył grawitacje :D
czy spadajace jablko na glowe to cos wielkiego, czy takim sposobem pomyslalbys ze wykona cos co bedzie ogolnie znana zasada przez setki lat ?
Mam nadzieje ze cie przekonalem... chociaz wg mnie jest tu wszystko zrobione dokladnie tak jak chcieli zrobic tworcy filmu. W koncu ambitna rola Ashtona... wszystko wg mnie gra... a nawet wiecej ! jest najlepsze pozostawiajace trwaly slad nie mozliwy do zapomnienia
Porównywanie tej mizeroty to takich geniuszy jak Da Vinci czy Newton (chyba, ze sie upierasz przy Lutonie) jest obrazaniem wielkich uczonych.
Eric Bess, J. Mackye, Gruber??? kto to k... jest??? pewnie sam nawet nie wiesz, a to sa twoi mistrzowie kina, majacy w dorobku takie "dziela" jak Oszukac Przeznaczenie 2, rece zalamac.
Ambitna rola Ashtona?? A co to w niej bylo takiego ambitnego?, rola jak dziesiatki innych. Film nie wniosl absolutnie nic nowego do kina, jak nie pamietasz, to bylo juz cos podobnego w "Czestosliwosci", ale to tez kiepski film.
Cecha dobrego filmu, sa np ciekawe sentencje, ktore mozna odniesc doz zycia, czy w EM cos takiego bylo? Jedyne co ludzie powtarzaja to '..... or blood on my knife'
Przesadą jest traktowanie rankingu filmwebu jako wyznacznik najlepszych filmów w kinie. Tam znajdują się filmy, które się podobają, a nie te najlepsze...
tu masz racje, ale razi mnie zestawienie w nich naprawde wartosciowych pozycji z filmami typowo pod publiczke, a gdzie indziej wyrazic swoje poglady o rankingu filmweb jak nie na forum filmweb.
W 100% się zgadzam.Ludzie przestańcie się sugerować i przejmować tym rankingiem bo on świadczy jedynie o popularności filmów, a nie o tym czy są dobre (podobnie z rankingiem ludzi kina).
Nie jedynie o popularności :) Jak film by niebył dobry ,to by się nie znalazł w pierwszej setce.
pozdroo
Ps: przypadki mogą się tutaj zdarzyć ,ale raczej w to wątpię :)
A wlasnie, ze tylko o popularnosci, bo na te 100 filmow to moze raptem kilka mozna uznac za dobre, a reszta to gowniany chlam, z Efektem Motyla na czele.
Film jest marny , historia niby pokręcona ale linowa , mogłaby być nawet ciekawa gdyby nie słaba reżyseria , kiepski montaż i tragiczna łopatologiczna końcówka która nie ma nic wspólnego z filmem . Aktorzy oprócz Kuthera ok , bo ten próbował jakby w każdej scenie bardziej abitnie , ale on jest aktorem kiepskim , i gdyby grał w swoim stylu cały czas byłoby ok , dało by się mu wybaczyć. A on , grał z manierą jakby był wielkim mistrzem aktorstwa. Film ma byle jakie przesłanie , byle jaką reżyserię , byle jaki montaż , a chciało by być ambitnym arcydziełem , przez to dyskwalfikuje się nawet jako kino tylko rozrywkowe.
Nie zasługuje na pierwszą 500 filmów.... no jak kto lubi , ale jak można nie zauważyć widocznych błędów w scenariuszu , reżyserii , montażu i aktorstwie pana K.
Nie prubujcie zgrywać znawców kina i całej filmografi .. tak się składa, że o pierwszej 10 decyduja ludzie .. ludzie którzy glądaja fimy raz na jakiś czas .. tacy którzy oglądają filmy regularnie i traktują to jako hobby oraz wiele innych kombinacji ludzi .. i to ogół głosuąc tak na ten film umiejscowił go właśnie w 1 dziesiątce i tak ma być poprostu bo widocznie na to zasługuje .. każdy ma inny gust i to co może podobać się mnie może być największą szmirą dla kogo innego .. PROSTE .. wiec nie jest to przegiecie ale zwykła demokratyczna decyzja, a takie sa poprostu najlepsze moim zdaniem bo nie będzie o moim guście i o 1 dziesiątce decydował jakiśtam se koleś który uwarza się za superznawcę ;) .. ale tylko i wyłacznie ogół w którym każdy ma swój głos :] .. I to by było na tyle
mantiss- bardzo dobrze napisane, w zupelnosci sie z toba zgadzam:):):)co do efektu motyla coz.....mi sie podabal!
zawsze jeśli wfilm dostaje wysoką ocenę to znajdują sie mądrzy kinomani, którzy twierdzą że nie wnosi nic nowego do kina...
A ch*** mnie to obchodzi ze nic nie wnosi?! Filmowi dałem dychę, bo mnie niesamowicie wciągnął, czułem klimat, historyjka była ciekawa, a po końcowych napisach, chwilke sobie zadumałem nad życiem...
A wy piszecie o filmach tak jakby to był komputer: montaż 6/10, efekty 8/10... Paranoja... Jeśli w ogóle nie "wchodzisz" w film to nie wiem po co oglądasz filmy... Żeby takie pseudo- analizy robić?
Na tym wlasnie polega forum, zeby wymieniac poglady. Ogladam filmy, bo lubie i czasem sie zdarza, ze obejrze film slaby wiec o tym pozwalam sobie pisac, co tez lubie robic.
Efekt motyla zostal przedstawiony przez ludzi jako film wybitny, ktorym nie jest. Jedyna zaleta obejrzenia, to mozliwosc wytykania jego marnosci przed ludzmi ktorzy sie zachwycili:)
Wg mnie filmy wybitne to wiekszosc z tych, ktore mam w ulubionych (pomijajac kilka do ktorych mam sentyment). Jezeli uwazasz inaczej to z przyjemnoscia podyskutuje.