Efekt motyla

The Butterfly Effect
2004
7,8 515 tys. ocen
7,8 10 1 514724
6,2 48 krytyków
Efekt motyla
powrót do forum filmu Efekt motyla

dzis zdecydowalam sie obejrzec ten film na DVD by sie przekonac czy znajomi mieli racje mowiac ze to nic nie warte g... no coz. mieli! wiekszej glupoty ie widzialam w zyciu. czasami sie zastanawiam czy producentom nie szkoda pieniedzy na robienie takich dennych filmow. dzie w ogole byl tu jakis sens??

psychopatka

No nie, to znowu ty... Nie masz co robić, tylko jeździć po tym filmie? eee?

psychopatka

nie ma to jak zakładać 2 tematy i pisać w nich prawie to samo :/
no cóż by tu dodać: no to zapraszam do tego lekarza twoich znajomych również.
pewnie jesteście wielbicielami telenowel i takie filmy dla was są nie do zrozumienia

ocenił(a) film na 10
tapczan

Gratuluje Ci film jest na 9 miejscu w Top 100 Świat no ale przeciez to ty masz racje mowiac tak zle o tym filmie bo pozjadalas wszystkie rozumy i cala reszta przestala myslec oddajac takie wysokie glosy na "Efekt Motyla". Nie ma sensu z Toba gadac bo pewnie jestes jakas gówniarą co tak sie zna na filmach jak krowa na szydełkowaniu.......zostaw lepiej prawdziwe kino i poogladaj dobranocki.

ocenił(a) film na 1
malowiem

nie dziwie sie jezeli glosuja tacy spece jak ty.... nie wiesz czy sie znam czy nie. zreszta. po to jest forum zeby wyrazac swoje opinie. mam do tego prawo

psychopatka

idz Katey na czat pogadac z dziecmi o dobranockach... wiecie za ambitny film dla niej .....

ocenił(a) film na 10
psychopatka

Ja nie powiedzialem ze jestem specem od filmów ale jezeli tak wiele osob zaglosowalo na ten film to musi oznaczac ze jest dobry a ty go nazywasz dnem :/ Cos tu jest nie tak no ale zostawmy juz ten temat bo nie bede na sile cie przekonywac o wartosci tego filmu.Aha i jeszcze jedno sorry Katey za te w sumie obrazliwe teksty w twoja strone ale mnie ponioslo niepotrzebnie :/ Nie jestem tu od oceniania innych wiec sorki ale i tak "Efekt Motyla" to bardzo fajny film :p pozdrawiam wszystkich

ocenił(a) film na 1
malowiem

kazdy ma prawo do opinii, nie trzeba od razu sie nawzajem obrzucac blotem... :|

ocenił(a) film na 4
malowiem

ekstra opinia - jezeli cos jest popularne to jest dobre? Ja raczej zaobserwowalam odwrotne zjawisko. Jezeli cos jest popularne, przewaznie oznacza to, ze nie jest dobre. Dlaczego? Ktos, kto produkuje cos z pasji, dla siebie, a nie dla milionow dolarow, tworzy rzeczy, ktore najczesciej nie pojawiaja sie na top listach. Bo to, co z dusza, to, co ma malo chwytow, to, co nie zostalo zrobione pod publike, zadko zdobywa popularnosc. Natomiast filmy, ze slawnymi aktorami, z niezbyt inteligentnymi, ale wciagajacymi watkami, dokladnie obmyslane, z zastosowaniem elementow, ktore ludziom sie podobaja rozchodza sie jak swieze buleczki, chociaz nie niosa za soba zadnych prawdziwych przeslan. tak samo jest w muzyce - czy to, ze jakas 'gwiazda' jest popularna, jej piekna twarzyczka znajduje sie na okladce co drugiej gazety swiadczy o jej jakosci? No niebardzo. Raczej swiadczy o tym, ze dobrze sie sprzedaje to, co robi, ze podoba sie ludziom - a gwarantuje, ze wieksozsc z nich uwielbia produkty, ktore tak naprawde nie sa dobre jakosciowo.

ocenił(a) film na 4
monika_

w pełni sie z Tobą zgadzam.

Pozdrawiam
:)

ocenił(a) film na 1
psychopatka

A ja sie zgadzam z Katey i nie wiem co wy w tym filmie widzicie :). Chyba sie nie znam na filmach :P.

Sajetan

ja rozumiem, że komuś może ten film się nie podobać czy coś, ale żeby nazywać go gównem jakich mało to lekka przesada - przecież to jest prowokacja jak nic !. To tak jakby ktoś napisał na forum filmu "Skazani na Shawshank", że większej kichu w życiu nie widział.

Jak ktoś nie widział w życiu gorszego filmu to nie ma zielonego pojęcia o filmach.

tapczan

napisałem to w drugim temacie, ale no skoro ktoś założył 2...

np. "Tajni agenci", "Armageddon", "Kobieta - Kot", "Alien vs. Predator" - co uważacie, że te filmy są lepsze od "Efektu motyla" ?

ocenił(a) film na 6
tapczan

"Armageddon" jest lepszy. Pozostałe wymienione albo słabsze, albo nie widziałem.

ocenił(a) film na 7
tapczan

Eeee to jakiś żart? "Efekt motyla" to świetny i poruszający film, nawet "Armageddonowi" daleko do takiego poziomu. Ma swoje błędy oczywiście i nikt nie mówi że jest filmem rewelacyjnym ale na pewno nie jest gorszy od żadnego z wyżej wymienionych filmów.

ocenił(a) film na 7
tapczan

Eeee to jakiś żart? "Efekt motyla" to świetny i poruszający film, nawet "Armageddonowi" daleko do takiego poziomu. Ma swoje błędy oczywiście i nikt nie mówi że jest filmem rewelacyjnym ale na pewno nie jest gorszy od żadnego z wyżej wymienionych filmów.

Aldo_Martinez

hmmmm...powiem tyle kazdy inaczej rozumuje ten film i nie kazdemu moze sie podobac. Sa dwa powody:
1. Totalnie nie zrozumienie filmu.
2.Gust.
A i jesli film naprawde jaest taki czly to czemu jest tak wysoko ??

ocenił(a) film na 2
Lady_Angel

a dlaczego 'ich troje' pojechalo na konkurs eurowizji i mieli najwiecej sprzedanych plyt na polskim rynku??

ocenił(a) film na 3
psychopatka

Pytanie za 100 ptk, dlaczego Efekt Motyla jest nazywany filmem ambitnym, a kazdy kto smie w to powatpiewac musi byc widzem telenowel(to obowiazkowo) tudziez dobranocek(rzadziej). jak to jest ?

ocenił(a) film na 1
Kuba

Ambitny film ?? Przeciez to czysta komercha. Juz Star Wars'y mialy w sobie wiecej ambicji ;)

ocenił(a) film na 2
Kuba

Problem polega na tym, ze bezpodstawnie zaliczasz tego gniota do filmow ambitnych. Jedyne wytlumaczenie to takie, ze twoje kryterium dla filmu ambitnego jest dosc latwo osiagalne przez tego typu miernoty. Dodatkowo twoje prymitywne wnioskowanie, dobitnie swiadczy o tym jak malo wiesz o kinie. Dla mnie wlasnie "Efekt motyla" to telenowela, tudziez dobranocka. Chcesz filmu ambitnego to zapraszam do moich ulubionych.

ocenił(a) film na 3
simonoc

"Problem polega na tym, ze bezpodstawnie zaliczasz tego gniota do filmow ambitnych."
moj problem polega na wnioskowaniu czy mowisz do mnie, czy do uzytkowinka przemcione k ? Drzewko forumowe kaze mi mowic ze mowisz do mnie. Więc przeczytaj moj post raz jeszcze, albo i dwa razy, i pokaz mi w korym momencie sugeruje ze Efekt Motyla to film ambitny?

Pozatym dlaczego uwazasz ten film za gniot?

"Jedyne wytlumaczenie to takie, ze twoje kryterium dla filmu ambitnego jest dosc latwo osiagalne przez tego typu miernoty."

biorac pod uwage ze nigdy nie nazwalem tego filmu ambitnym, jedyne wytlumaczenie to takie, ze sie mylisz. znow.

"Dodatkowo twoje prymitywne wnioskowanie, dobitnie swiadczy o tym jak malo wiesz o kinie."

prymitywne wnioskowanie? lol tu akurat masz racje malo wiem o kinie, ale dzięki takim ludziom jak Ty mogę wiedzieć wiecej, fajnie, nie?

"Dla mnie wlasnie "Efekt motyla" to telenowela, tudziez dobranocka."
Dla mnie to ineudany film o podrózach w czasie, ale moze bylismy na innch filmach w kinie?

"Chcesz filmu ambitnego to zapraszam do moich ulubionych."
ulalaa masz same ambitne filmy w ulubionych, to musi o Tobie dobrze swiadczyc, bo kto ma nie ambitne, ten jest fee.

pozatym mam nadzieje ze to jednak nie bylo do mnie :]

ocenił(a) film na 2
Kuba

Bylem druga osoba, ktora tak zinterpretowala twoj wpis, bo przyznasz, ze nie byl w 100% oczywisty.
Odnoszac sie do tego co chciales ty przekazac to co nastepuje: Jezeli zwolennik tego filmu nie ma rzeczowych argumentow na obrone swojego zdania, probuje osmieszyc i zdeprecjonowac swojego przeciwnika przez tego typu teksty. Chociaz dla mnie film jest kiepsciutki to jednak ma wartosci, ktore sie licza dla czesci widowni, nazwijmy 'malo wymagajacej' (nie ma to absolutnie negatywnego wydzwieku) i te wartosci powinni wskazywac. Smutne jest natomiast to, ze probuja oni stworzyc wokol tej produkcji aure dziela wybitnego pod kazdym wzgledem, co tylko swiadczy o tym jak malo wiedza o kinie. c.n.d.

ocenił(a) film na 3
simonoc

" Bylem druga osoba, ktora tak zinterpretowala twoj wpis, bo przyznasz, ze nie byl w 100% oczywisty."
hmm chyba jednak byl

"Jezeli zwolennik tego filmu nie ma rzeczowych argumentow na obrone swojego zdania, probuje osmieszyc i zdeprecjonowac swojego przeciwnika przez tego typu teksty."
widzisz z mojej strony wyglada to zupelnie inaczej, popatrz:
"Pytanie za 100 ptk, dlaczego Efekt Motyla jest nazywany filmem ambitnym"
na forach czesto widze sie z tym stwierdzeniem, zawsze zastanawiala mnie argumentacja powyzszego stwierdzenia, i ilekroc sie o to pytalem, nie dostawalem odpowiedzi, albo jakas papka maslana na temat efektu motyla. lol. Wiec po prostu chcialem sie dowiedziec dlaczego EM to film ambitny, proste?
następnie
"a kazdy kto smie w to powatpiewac musi byc widzem telenowel(to obowiazkowo) tudziez dobranocek(rzadziej). jak to jest ?"
popatrz gdybys czytal uwazne ten topic, bo zakladam ze to przeoczyles, bo to bez sens wlaczanie sie do dyskusji nie czytajac postow poprzedzajacych wypowiedz, w kazdym razie, gdybys czytal uwazne to byc rozkminil te dwa posty:
"nie ma to jak zakładać 2 tematy i pisać w nich prawie to samo :/
no cóż by tu dodać: no to zapraszam do tego lekarza twoich znajomych również.
pewnie jesteście wielbicielami telenowel i takie filmy dla was są nie do zrozumienia"

"ratuluje Ci film jest na 9 miejscu w Top 100 Świat no ale przeciez to ty masz racje mowiac tak zle o tym filmie bo pozjadalas wszystkie rozumy i cala reszta przestala myslec oddajac takie wysokie glosy na "Efekt Motyla". Nie ma sensu z Toba gadac bo pewnie jestes jakas gówniarą co tak sie zna na filmach jak krowa na szydełkowaniu.......zostaw lepiej prawdziwe kino i poogladaj dobranocki."

widac tu bowiem wyraznie nawiazana do wyzej przeze mnie wymienionych telenowel i dobranocek? Widisz? Popatrz teraz w jakiej formie Ci dwaj autorzy tego topicu zwracaja sie do panie Katey? Nie pochelbue chyba, tak? Dlaczego? Bo sa zacieklymi obroncami tego filmu? Wiec teraz przemysl od poczatku.
Ci co ogladaja telenowele--) im EM sie nie podoba

Ci co nie ogladaja telenowel----) im sie EM podoba i uwazaja go za ambitny
Pozostaje kwestia taka ze kiedy ja zadaje pytanie dlaczego Ci co uwazaja EM za film nie ambitny(" kazdy kto smie w to powatpiewac "), i mam na mysli to co pisze, mam niby wedlug Ciebie byz zwolennikiem tego filmu, a co gorsze nazywac go ambitnym, kiedy to wyraznie wskazuje ze ambitny to on nie jest?
Proste, nie?

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 2
Kuba

"hmm chyba jednak byl"
Jezeli na dwie osoby odpowiadajace na twoj wpis, dwie rozumieja go tak samo, ale inaczej niz ty zamierzales to jednak nie byl oczywisty, proste nie?

Jak pewnie zauwazyles, moj kolejny wpis byl tylko proba wytlumaczenia postepowania zwolennikow. Do tego podejrzewam, ze nie doczekasz sie takze od goracego zwolennika EF sensownego wytlumaczenia dlaczego tak oczerniaja przeciwnikow gdyz poruszaja sie w zbyt plytkim basenie intelektualnym, ktory nie pozwala im przedstawic konstruktywnej linii obrony.
Zeby na koniec bylo jasne, po zorientowaniu sie w zlej interpretacji twojego wpisu ani razu nie pomyslalem, ani nie napisalem, ze jestes zwolennikiem filmu i uwazasz go za ambitny.

ocenił(a) film na 2
Kuba

komentarz kolegi 'vermonk@...' ponizej jest idealnym potwierdzeniem mojego powyzszego wywodu:)))

ocenił(a) film na 5
psychopatka

Katey - wiesz że jesteś strasznie pusta?? Nie chce nic mówić ale jeżeli twoi znajomi sądzą tak samo jak ty... to ja nie wiedziałem że na oddziale zamkniętym dla psychicznie chorych podłanczają już nawet internet.

ocenił(a) film na 7
vermonk

Zara mnie tu zjadą, ale mam to w du##e:) Efektowi daję 7/10, czyli niezły, dobry, w miarę etc... Ale Donniemu Darko film ten nie może nawet butów czyścić. Donnie o klasę lepszy. Takie jest moje zdanie, jako że są to filmy o podobnej tematyce...

____4

Boże boze... Kazdy ma jakąś opinie i wyraża ja na swój sposób. To tylko filmweb, net :D Nie wstydziłabym się na pewno roli w Efekcie. Gadaj co chcesz, ale pomysł na film był naprawde dobry. Z realizacja róznie. Przynajmniej nie papka w stylu ... A co ja sie bede produkowac :D Narka

ocenił(a) film na 4
psychopatka

Mi też film się nie podobał. Naciągany, przereklamowany. Może nie jakieś ostatnie dno ale śmieszą mnie zwolennicy filmu, którzy bronią go powołując się na jego głębię, której nie ma.

VeLou

jedni lubią władcę pierścienia, a drudzy dobre kino

ocenił(a) film na 10
tapczan

buehehehe dobrze powiedziane Tapczan! A co do filmu to juz sie nie bede wypowaiadal bo zrobilem to nie raz.Dla mnie jest to jeden z najlepszych filmow jakie widzialem(a widzialem ich sporo chociaz za specjaliste od kina sie nie uwazam) ale kazdy ma swoje zdanie ja wiem ze swojego nie zmienie a i innych na sile przekonywal do niego nie bede wiec pozdro all :]

ocenił(a) film na 4
tapczan

Jedni ludzie myślą, a drudzy wmawiają sobie, że myślą oglądając efekt motyla.

ocenił(a) film na 10
psychopatka

Nie no to jest bluźnierstwo napisać coś złego na ten film... moze poprostu nie rozumeisz fabuły :/ pozdro