PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=877700}

Egzorcysta: Wyznawca

The Exorcist: Believer
2023
4,4 6,4 tys. ocen
4,4 10 1 6408
3,5 16 krytyków
Egzorcysta: Wyznawca
powrót do forum filmu Egzorcysta: Wyznawca

Dramat !

ocenił(a) film na 5

Jako horror naciagane 5 /10.

Sporo ludzi zauwaza tu poprawność polityczna bo opętana dziewczynka jest czarna i ginie biała :). Ale lewacka ideologia jest zdecydowanie bardziej tutaj ukryta i ma za zadanie to co zawsze - niszczyć wartości....

W teorii mógłbym jak inni stwierdzić głupie zakończenie i tyle ale...

Mamy tutaj instytucje kościola i księdza. Kościół przedstwiony jest jako instytucja niezdolna do działania w obronie niewinnych dziewczynek. Ksiądz okazuje sie bezdusznym aparatczykiem złej insttucji kościelnej. I choć ostatecznie przystępuje do egzorcyzmu to okazuje sie słaby i ginie . Sam egzorcyzm jako ceeremonia dzięku której mocą Jezusa ale i też kościoła człowiek jest uwalniany został wyśmiany i zmasakrowany. Sam diabeł to chyba kręcil. I tak w filmie okazuje sie ze kazdy może go przeprowadzić. Od szamanki, która była lekarzem przez pastora, rodziców, jakiegos przybłedy w okularach po pielęgniarkę, która była zakonnicą i która dokonala aborcji.... Mamy też "katolicką rodzinę", która nie interesuje sie swoim dzieckiem a ich wiara jest slaba. Ostatecznie to oni łamią przymierze i chca aby ich córka ocalała. Diabeł jak wiemy nie dotrzymuje słowa wiec wybiera czarną dziewczynkę, która uwolni :). I jest przypomnienie dlaczego to robi.... ano dlatego ze gdy dziewczynka była jeszcze w brzuchu mamy została pobłogosławiona przez jakis pogan na Haiti. I morał jest z tego taki ze dibeł sie boi bardziej pogańskich zaklęć niz egzorcyzmow kościoła.

Przypominam że lewacka wizja świata ma za zadanie zniszczyć wieź człowieka z Bogiem i wszelkie tradycje oraz swiętości. W tym filmie to diabeł wygrywa. A to ze odpuścił czarnej - zapewne to poprawnosc polityczna ale juz bym sie tego nawet tak nie czepiał. Maja byc jeszcze 2 części a wiec to jesszcze nie koniec.....

ocenił(a) film na 2
magik30

Amen!

ocenił(a) film na 1
magik30

Oceniłeś tego gniota na 5!? To jest dopiero horror!

ocenił(a) film na 1
magik30

Acha i ta biała rodzinka to nie katolicy!!!

ocenił(a) film na 5
ZSMW

to może mi coś umknęlo w tym pokręconym filmie... :). Oceniłeś na 1 ? hmmm pamietam że na 1 oceniłem polski horror "pora mroku". Ten film jest jednak lepszy od tamtego :)

ocenił(a) film na 1
magik30

Nie wiem co to za kościół bo w USA jest ich pełno ale na 100% nie katolicki bo mszę (zapewne nie w katolickim kościele bo na taki nie wyglądał)celebrował pastor a ksiądz katolicki był ale mu głowę wykręciło. Dla mnie 1 bo to profanacja oryginału gdyby nie to dałbym może 2 - więcej nie!5 to wysoka ocena.

ocenił(a) film na 5
ZSMW

A tak pastor ale oni wierzą w Jezusa, Boga tylko mają bardziej praktyczne podejscie jesli chodzi o kapłana. A to nie nie jest remake tylko kontynuacja. :) Było wiadomo ze nie da rady..... Może gdyby Wan się za to wziął to by coś z tego było. Moim zdaniem największym problemem tego filmu to poprawnosc polityczna i marksistowskie widzenie świata

ocenił(a) film na 1
magik30

Jeszcze tego by brakowało żeby to był remake! Kolega zna to pojecie - remake nie może się w 99.9% różnic od oryginału. Film z 2023 r. nie ma nic wspólnego z egzorcyzmem jako takim tym bardziej z tzw. Rytuałem Rzymskim (jego elementy były w filmie z 1973 r.) to raczej jakieś obrzędy VOODOO. A co do kościoła protestanckiego to nie mam pojecia o jaki dokładnie chodziło ale w USA jest wile sekt chrześcijańskich a w niektórych kosciołach protestanckich nie wierzą w piekło to tym bardziej nie są im potrzebne egzorcyzmy! Film z 1973 roku to horror ale też film psychologiczny i obyczajowy a to to jakąś kupa wabiąca widza nawiązaniem do filmu z 1973 i najgorsza z całej serii.

ocenił(a) film na 2
magik30

Zgadza się. Poza tym, że rodzina jest protestancka, a nie katolicka.