PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132037
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

dzisiaj nauczycielka włączyła to na niemcu, bo jest koniec roku sql. oglądaliśmy to całą lekcję- żałuję, że widziałam niektóre sceny...

hagal224

o.O
nauczyciel nie powinien puszczać takich filmów na obowiązkowej lekcji w szkole. "egzorcysta" jest mocny i każdy powinien mieć prawo zadecydować czy chce go obejrzeć. ja sama czasem żałuję, że go widziałam, choć nikt mnie nie zmuszał. dziwię się, że nikt nie zareagował (jak nie klasa, to wychowawca, rodzice?)...

Pigulka_Bezsenna

od kiedy szwabski to obowiazkowy przedmiot?

użytkownik usunięty
Nightmare5

W Armenii szachy są(były?) przedmiotem obowiązkowym. Co kraj, to obyczaj. Co szkoła, to inne wymogi. Mało - co klasa, to inne wymogi. U mnie także niemiec był przedmiotem absolutnie obowiązkowym. W innej szkole(mojej kumpeli) matematyka po francusku była przedmiotem obowiązkowym. Co w tym dziwnego?

ocenił(a) film na 10
hagal224

Niektóre sceny są drastyczne, ale jeśli ktoś ogląda dużo horrorów to go to nie ruszy.

ocenił(a) film na 10
hagal224

,,Egzorcysta" jest filmem nie tyle drastycznym tylko po prostu dosyć agresywnym. Sceny są dosadne i momentami bardzo głośne.
Niektóre momenty mogą być niezbyt miłe w odbiorze, szczególnie kiedy się jest wrażliwym, praktykującym katolikiem. Jednak po paru seansach można do nich przywyknąć.
Ja np. z checią cofnał bym sie w czasie do lat 70-ątych kiedy ludzie masowo szli na ten film i odp..lało im w czasie projekcji oraz po seansie. Napewno było by czymś szczególnym poczuć na żywo tą całą aurę w okół ,,Egzorcysty".
Poza tym skoro piszesz, że żałujesz obejrzenia to dlaczego dałaś filmowi ocenę 9/10? ;)

ocenił(a) film na 10
peter_dm

żałuje bo się boi, ale film docenia. Swoją drogą jaką debilką musi być ta twoja nauczycielka ? Jak można taki film puścić dzieciakom na lekcji ? To nie jest Potop czy Krzyżacy. Typiara ma nierówno pod sufitem , jestem o tym przekonany.

ocenił(a) film na 10
Cobra_Choke

W sumie zależy jeszcze w jakim wieku jest użytkowniczka. Bo 16-asto, 17-ato latkom raczej jeszcze można włączyć. Aczkolwiek duża część obecnej młodzieży szkolnej jest tak kretyńska, że szkoda ich oczów angażować w takie dzieła. Poza tym ta nauczycieka uznała, pewnie, że ,,co to jest puścić młodzieży jakiś tam stary horror, który obecnie na mało kim zrobi wrażenie". :|

ocenił(a) film na 10
peter_dm

Młodzież kretynieje przez Facebooki i inne portale.

ocenił(a) film na 10
house90

Fecebooki i inne portale nie mają tu tak naprawdę nic do rzeczy bo można je mądrze i rozsądnie używać. Młodzież kretynieje bardziej już przez media. Ale przede wszystkim przez to, że obecnej młodzieży szkolnej jest po prostu za dobrze !
Za moich czasów nauczyciel(ka) miał(a) prawo wywalić ucznia z klasy, dyrektor mógł krzyczeć na kogoś mocno targając go za ucho, a teraz to uczniowie są jak święte krowy. Nikogo z klasy wyprosić nie można bo ,,może mu się coś stać". Żona mojego kolegi jest nauczycielką i jak nam opowiadała kiedyś jak się niektórzy na lekcji zachowują to się włos na głowie jeży !
Moja recepta: zlikwidować gimnazja i mniej pobłażania dla uczniowskiej głupoty!

ocenił(a) film na 7
peter_dm

ja też się dziwie, że nauczyciele włączają akurat TAKIE filmy...
ale też uważam, że fajnie by mieć taką nauczycielkę... :)

ocenił(a) film na 10
emmesey

U mnie w szkole jak puszczali jakiś film to był to przeważnie Shrek.

ocenił(a) film na 3
house90

Egzorcysta nie jest straszny,lepszymi filmami są:
The hills run red
Srpski film
August Underground
Egzorcyzmy Anneliese Michael polski film dokumentalny 2007

ocenił(a) film na 10
RobertJova17

egzorcyzmy dokumentalne nie są, a reszta podanych przez Ciebie filmów jest tragiczna. Gust to masz rzeczywiście.

ocenił(a) film na 9
peter_dm

ale nie wszyscy są tacy jak opisujesz :)

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

no, ale 5 mi postawiła ;D

Cobra_Choke

Skoro uczy szwabskiego musi miec cos z glowa, tak samo jak hagal224 jak ma 5...

użytkownik usunięty
Nightmare5

I wszystko jasne. ;)

ocenił(a) film na 9
Nightmare5

masz coś do mojej 5 ?

hagal224

http://www.cda.pl/grafika/28839f1?p=744&poczekalnia

ocenił(a) film na 9
peter_dm

bo jest dobry, ale żałuję, że widziałam niektóre sceny, bo były masakryczne i tyle

ocenił(a) film na 7
hagal224

To nie jest film do grupowego seansu, przy dziennym świetle i nieciekawych komentarzach.

ocenił(a) film na 10
Toolbar

I nie jest jeszcze dla młodych zacofanych ludzi, którzy dziś nie wiedzą np. że była taka grupa jak Pink Floyd ! ;)

hagal224

A moja wychowawczyni raz w tym roku kazała wyłączyć komedię romantyczną, bo się całować zaczęli, a teraz idę do maturalnej. Oczywiście ne wyłączyliśmy, ale egzorcysty sama by się bała. ;p

ocenił(a) film na 7
mareczekp2

haha lekcja-45 min ,a tam do 50 nic się nie działo po za nowelą życiową.

ocenił(a) film na 8
Mayurii

++++!!!

ocenił(a) film na 9
Mayurii

ale my oglądaliśmy od środka

ocenił(a) film na 10
hagal224

Takie oglądanie jest do niczego. Trzeba się wczuć w klimat filmu. Pooglądaj jeszcze raz.

ocenił(a) film na 9
house90

tak...jeszcze raz...potem znowu nie bd spać po nocach

ocenił(a) film na 10
hagal224

Ja mogę codziennie oglądać Egzorcystę. To jest majstersztyk.

ocenił(a) film na 9
hagal224

Jak byłem w drugiej gimnazjum, nauczyciel z historii puścił nam na lekcji "Full Metal Jacket"...
Wtedy to dopiero się dziwnie czułem, ale "Egzorcystę"?? Jak widać masz dobrą nauczycielkę ;P

ocenił(a) film na 8
GHX03

U mnie w pierwszej gimnazjum na historii puścił "Pulp Fiction". Niby i tak większość już widziała ten film, ale i tak gówniarze ponaglali "no przewiń do sceny erotycznej, no przewiń". Żałosne...

ocenił(a) film na 8
hagal224

ha ha ha ha ha ha ah ahahahahah hahahah ahahahahah...