PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132037
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Takiego kina już nie ma i nigdy już nie będzie...genialny film,niesamowity klimat,muzyka,to się ogląda!!! Współczesna młodzież która pewnie w większości pisze oceny negatywne tego filmu-nigdy nie będzie w stanie docenić jego walorów.Oni bardziej wolą D.Masłowską i takie bzdury jak-wojna-Polsko-Ruska...przykre ale prawdziwe.

ocenił(a) film na 10
mikolaj1970

Nie mieszajmy D. Masłowskiej z kinem gatunku,bo się zakopiemy ,,czterema kołami".A omawiany tu tytuł to horror co się zowie.Wedle mnie jeden z najlepszych jakie zrealizowano.Dzisiaj takie filmy właściwie nie powstają,inny jest tzw.target.Pomysły czerpie się z gier komputerowych i makabrycznej literatury.Nie wyśmiewam zjawiska,ot,znak czasów.Za to, różnica w emocjach jakich doświadczam przy oglądaniu ,,Egzorcysty" i takiego,powiedzmy ,,Wzgórza mają oczy" jest taka jakbym był na polowaniu a potem na świniobiciu.Friedkin wykonał swoją robotę zachwycająco(oglądałem z przerażeniem).Obsada spisała się bez zarzutu ze wskazaniem na Maxa Von Sydowa.
Są jeszcze trzy,no może cztery równie zmyślne horrory.Ten obejrzałem kilka razy i mam wrażenie ,iż zbliża się do mojej prywatnej(tylko na mój użytek)listy filmów kultowych.I dlatego panie i panowie 10/10.Ukłony,esforty

ocenił(a) film na 10
esforty

Dodam jeszcze,że film nie ustępuje książce,choć w przypadku horroru to myślę,że lepiej stwierdzić,iż książka dorównuje obrazowi,pomimo odwrotnej kolejności powstania.Ukłony,esforty