PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Ostatnio po raz pierwszy miałem okazję obejrzeć "Egzorcystę" - bądź co bądź klasyk pod każdym względem. Mimo, że film mi się spodobał, ma kilka - moim zdaniem - minusów. Przedewszystkim mam tu na myśli, to że obraz bardzo wolno się rozkręca, a egzorcyzmy Regan zaczynają się praktycznie w połowie filmu. W pierwszej części filmu nic takiego się nie dzieje, i co niewytrwali po prostu mogą wyłączyć film, ponieważ na początku nic nie ma w nim strasznego... Mimo wszysko ja wytrwałem i oglądało mi się go bardzo dobrze. Świetna muzyka, aktorstwo. Fakt, że film już bardziej śmieszy niż straszy (bynajmniej mnie) to nadal utrzymuje swoją "świerzość", chociaż dziś już nie odczuwa się takiego klimatu jak zapewne kiedyś podczas seansu... Polecam. Moja ocena: 8/10.

ocenił(a) film na 7
BlackMan_2

Zgadzam się, bardzo powoli się rozkręca. Są momenty, które wywołują mrowienie na całym ciele, ale można je według mnie zliczyć na palcach jednej ręki. Obowiązkowo do obejrzenia, ale mnie nie zachwycił. Cóż, może w latach 70-tych oglądając w kinie na dużym ekranie można było się przestraszyć nie na żarty, ale dziś oglądając na małym ekranie komputera, nawet w nocy, nawet samemu nie bardzo. 7/10

BlackMan_2

Masz rację- jest to klasyk, jaki po prostu trzeba obejrzeć, ale w dzisiejszych czasach faktycznie bardziej śmieszy niż straszy. Ostatnio obejrzałam za namową kumpla, który twierdził, że jest to film straszniejszy niż Omen (który z resztą bardzo mi sie podobał)i... prawie przez większość seansu śmiałam się (te dźwięki jakie wydawała z siebie opętana dziewczynka albo te teksty w stylu: "Sp**rzaj peadale!" do księdza ;)).