Wczoraj o 23:00 leciał ten film na AleKino. Obejrzałem, bo od dawna się do niego przymierzałem. Miałem kupić, no ale jak leci to oglądne. Po obejrzeniu poczytałem na FW opinie i doszedłem do wniosku, że okroili wersję. Nie było wragmentu "Spider Walk". Nie wiem, dlaczego okroili, ponadto film emitowany był z czerwonym znaczkiem. Ma ktoś propozycje?
Nie "okroili", tylko wyemitowali wersję oryginalną (lub jak kto woli 'kinową') wyprodukowaną w 1973 roku.
Dopiero bodajże w 2000 roku Warner Bros. zdecydował się wydać na płytach dvd wersję 'uncut', w której to wersji właśnie można ujrzeć osławioną kilkusekundową scenkę "spider-walk" jak i kilka innych dodanych scen (m.in. rozszerzoną scenę badania w szpitalu).
Czy jakakolwiek polska stacja wyemitowała kiedykolwiek wersję reżyserską (lub jak kto woli 'uncut), tego nie wiem..
Czerwony znaczek? Akurat w przypadku tego filmu to chyba nie powinno nikogo dziwić..
"Czy jakakolwiek polska stacja wyemitowała kiedykolwiek wersję reżyserską (lub jak kto woli 'uncut), tego nie wiem."
Bodajże TV4 lub TVN(7). Tam pierwszy raz obejrzałem Egzorcystę, był osławiony "spider walk" oraz scena na samym końcu, w której detektyw pyta księdza Dyera czy lubi oglądać filmy (czy coś w tym rodzaju).
Podobnie jak Gangelus, też oglądałem w poniedziałek na Ale Kino Egzorcystę i stwierdziłem, że czegoś mi kurna brakuje :D