PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Pogłoski,że ludzie mdleli i uciekali z kin nie muszą być przesadzone.Nawet na ekranie komputera czy telewizora film jest przerażający.A co dopiero na ekranach kin.
Scena prologu w Iraku i Georgetown są świetne, przedstawiają "pole bitwy" to metafizyczne i fizyczne. Film jest na podst. świetnej książki. Napięcie wzrasta, by opaść i powrócić większe niż kiedykolwiek. Świetny rys psychologiczny postaci.Ale to zasługa wybitnych kreacji(M. von Sydow, L.Blair, J.Miller) Sceny egzorcyzmów są autentycznie przerażające. Na twarz Regan nie można patrzeć-to mistrzostwo charakteryzacji. Sceny epatują skrajną degeneracją. Teksy rytuału robią wrażenie. Film jest pesymistyczny ale paradoksalnie z ewangelicznym przesłaniem(przerysowana ostatnia scena egzorcyzmów świetnie to pokazuje) Film uzupełnia doskonała, wpasowująca się w klimat muzyka, choć miejscami jej brakuje to idealnie uzupełnia film. Zwłaszcza podczas spaceru o.Merrina po lesie i jego przyjazdu do Georgetown. Ale muzykę napisał Mistrz-pan Krzysztof Penderecki, jemu wyrazy szacunku.
Film genialny,przerażający, filozoficzny niemal mistyczny i zmuszający do myślenia

ocenił(a) film na 8

Muzyki nie stworzył tu Penderecki, pomyliło Ci się ze "Lśnieniem".

użytkownik usunięty
lew890

Możliwe, tę informację przeczytałem w jakimś artykule, ale nie zdziwiłbym się gdyby jednak on ją napisał.

ocenił(a) film na 8

http://www.filmweb.pl/o12034/Krzysztof+Penderecki
Niestety nie, napisał do Lśnienia. Gościł nawet kiedyś w Kocham Kino i opowiadał o swej rozmowie z Kubrickiem.

użytkownik usunięty
lew890

Aha, to dziękuję za sprostowanie.http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Penderecki - sugerowałem się w temacie tym artykułem. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

Oglądając kolejne części, szkoda mi było, że nic nie zostało klimatu z tej części. Dziś już nie robi się takich filmów...

ocenił(a) film na 10

z tym mdleniem to nie takie dziwne, to były trochę inne czasy, ludzie nie byli tak znieczuleni hostelami, wzgórzami, martrysami i innymi, wiec dziewczynka wbijająca sobie krzyż w pochwę i krzycząca "daj się zerżnąć Jezusowi" mogla szokować...

użytkownik usunięty
trolik_filmaniak

Poza tym film nawiązywał do trwającej wówczas wojny w Wietnamie.

ocenił(a) film na 10

film jest bardoz dobry morze przerażac jak oglądałem pierwszy raz to zrobił na mnie wrazenie ale teraz po kilku latach juz sie oswoiłem z dzisiejszymi horrorami wiec jak dzis ogłądałem to mnie nie przerazał juz jak dawniej

użytkownik usunięty
konrii_2

Ja osobiście myślę, żę to zależy od osoby. Wszak każdy ma inną konstrukcję psychiczną