PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Niedawno pisałem, że horror, bardziej niż gatunki filmowe, nie wytrzymuje próby czasu. Tak było w przypadku ”Koszmaru z ulicy wiązów” (którego obejrzałem wszystkie części) i ”Piątku trzynastego” (obejrzałem tylko pierwszą część ale nie sądzę, żeby następne przypadły mi do gustu). Zupełnie inaczej jest w przypadku ”Egzorcysty”, horroru, który mimo upływu lat wywołuje prawdziwe emocje a nie uśmiech politowania. Diabeł, który opętał dziewczynkę był bardzo przekonujący i dziś, po niemal 40 latach, może budzić strach. ”Egzorcysta” to niekwestionowany kanon gatunku, który może się spodobać fanom dobrego kina, nie tylko horroru. 9/10

ocenił(a) film na 8
galladorn

"Egzorcysta" rzeczywiście wszedł już do grupy filmów które są klasykami światowej kinematografii, ale ja mam już mieszane uczucia w stosunku do tego filmu. Sam oceniłem ten film 8/10 z szacunku do tego obrazu, kiedyś wywierał na mnie ogromne wrażenie, teraz ta fascynacja coraz bardziej się zaciera. Nie wiem, może za dużo razy go oglądałem ;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Normaden

Może tak. Ja oglądałem po raz pierwszy i może dlatego moje odczucia są takie a nie inne. Również pozdrawiam i życzę Ci wszelkiej pomyślności w nowym roku.

ocenił(a) film na 9
galladorn

galladorn ZGODA . Ale to co zrobili w Egzorcyście 2 to kpina .

użytkownik usunięty
Kofwit

Ja też nie lubię dwójki. Jedynka należy do moich ulubionych filmów, ale sequel to już jest jakiś żart.

ocenił(a) film na 9
Kofwit

Kofwit, Buffy1977: dwójki i pozostałych części jeszcze nie oglądałem, średnia ocen nie za bardzo do tego zachęca. Może kiedyś sięgnę ale na razie mi się nie pali.