Oczekiwałam że Egzorcysta to świetny horror i klasyk gatunku,niestety. Totalne
nieporozumienie.Dno.Porażka.
Marne aktorstwo.Ale pomijając to film w ogóle nie jest straszny! Nie buduje napięcia. W
ogóle nic. 40 minut nudy,a potem to już czysta komedia.Wyśmienita komedia.
"Fuck me! fuck me!" - to uż w ogóle było genialne - jak na komedie.
Nazywać ten gniot klasykiem horroru to obraza dla horrorów.
Zupełnie nie polecam,chyba że macie ochotę się trochę pośmiać :D
Jak się czegoś nie rozumie to się niestety pisze bzdury- tak jak w twoim przypadku.
Obraza horrorów powiadasz? Że tak zapytam jakich? Mam nadzieję, że nie większości tych współczesnych gniotów, które ludzie uważają za horrory :D
Rozumiem, że niektórzy wychowują się na samych Piłach i Hostelach, nie zabraniam, ale zauważ, że Egzorcysta to już prehistoria. Jak dla mnie to genialna prehistoria. Na pewno nie przeraża już tak jak kiedyś, ale uważam, że warto ten film zobaczyć.
"Fuck me! Fuck me!", a w szczególności ta akcja z krzyżem miała doprowadzić silnie wierzących do palpitacji serca, i zapewne gdyby oglądała to jakaś babcia moherowa (bez obrazy) oglądająca TRWAM i słuchająca Radio Maryja dostałaby przy tej scenie zawału. Kiedyś ludzie mieli słabsze nerwy i ten film był wówczas bardzo straszny, teraz jest już klasyką gatunku. Jeśli ci się nie podobał to przynajmniej okaż trochę szacunku prawdziwemu horrorowi. Wystarczy, że nie będziesz wypisywać takich bzdetów jak
"Nazywać ten gniot klasykiem horroru to obraza dla horrorów".
Nie musisz mnie obrażać tylko dlatego że wyrażam swoją opinię. Wolny kraj. Wg mnie tego po prostu nie można nazwać horrorem. I nie jestem wierząca pawelecki96. Jedyne,czego nie rozumiem to tego jak ludzie mogą naskakiwać na każdego kto ma inną opinię. Ogarnijcie się ludzie. I trochę dystansu do świata. Horrory,które powstają ostatnio rzeczywiście nie są najlepsze,niestety, tak jak Egzorcysta który jest ŚMIESZNY ,nie straszny. Piła też nie jest straszna,co najwyżej odrażająca przez lejącą się ciągle krew. Z czystym sumieniem mogę horrorem nazwać The Shutter (wersje wschodnią).
Irishfolkfan,myślisz że jak Ty czegoś nie rozumiesz to inni też nie? :) Naprawdę, nie wszyscy są tacy (bez urazy).
Pawelecki96,nie będę okazywać temu gniotowi szacunku,bo nie zwyczajnie w moim mniemaniu nie kwalifikuje się jako dobry horror.
Peace!
"Irishfolkfan,myślisz że jak Ty czegoś nie rozumiesz to inni też nie? :) Naprawdę, nie wszyscy są tacy" - Głupia jesteś czy co? Bo inaczej takiego prymitywnego poczucia humoru jak u ciebie wytłumaczyć się nie da.
Dwa słówka : współczuje Ci.
A, jeszcze jedno,radzę Ci na przyszłość nie obrażać ludzi,nie wszyscy to zignorują tak jak ja. :)
Ja nie zacząłem tego czegoś tylko Ty. Na filmwebie za to jest mnóstwo idiotów którzy obrażają bez powodu- wiem coś o tym. Nie miałem zamiaru cię obrażać- to tylko moja szczerość- wybacz xD
Nie ma sprawy :) Co do filmu- to dobra, nie podobał się- szanuję twoje zdanie. Ja też nie rozumiem co ludzie widzą w takich "klasykach" horroru jak np "Halloween" z 1978r. czy "Teksańska masakra......." z 1974r.- takie "klasyki" niby a dla mnie po prostu słabe :)
kiedys , gdy wyszedł Egzorcysta, ludzie naprawdę byli po wrażeniem tego filmu.. teraz i odbiorcy są inni.
Wtedy niektórzy ludzie jak byli na tym w kinie to podobno dostawali jakichś ataków albo mdleli. Czasy się zmieniają :P
Tak na marginesie to ja nawet nie próbowałem cię obrazić i nie wiem jakim cudem mi się to udało. Również wyraziłem swoją opinię po prostu :)
A ja mam coś idealnego dla koleżanki skoro Egzorcysta był "słaby" polecam filmy Pyton oraz Pyton 2 to są współczesne "horrory", ja się na nich nudziłem ale ty będziesz zachwycona!!!
Dla mnie egzorycsta to jedyny godny uwagi horror. . .gdyby na dzisiejsze mozliwosci wyprodukowac cos takiego napewno byloby o wiele lepsze...ale ten film to klasyka i juz...nie musi sie on komus podobac ale jest klasyka...macie przyklad z ojcem chrzestnym:klasyka filmu gangsterskiego..a jest bardzo wiele osob którym ten film sie nie podoba...ale jest klasyka i tego sie nie zmieni...
Największą wadą tego filmu jest jego długość. Egzorcysta to jak dla mnie przerost formy nad treścią. Akcje(Szczególnie końcowa scena wygnania ducha) w pewnym momencie strasznie się dłużą i sprowadza się to tylko do dłuższego oglądania tej dziewuszki i wymiocin.
Jednak film ten ma niesamowity klimat i jest on podporą dla wielu współczesnych "horrorów". Mimo że jak dla mnie nie jest on zbyt zaskakujący i przerażający.
Do Egzorcysty mam neutralne podejście, zdecydowanie nie jest to film dla mnie, dlatego też nie wystawiam mu nawet oceny.
Możesz nie polecać, oczywiście, na szczęście większość kinomanów ma zdania dyletantów jak ty głęboko w poważaniu :)
Życzę wrażeń przed kolejnym seansem Wrednych Dziewczyn czy Step Up. Nie pozdrawiam! :)
Ludzie nie znacie się - powiem krótko Egzorcysta to ten rodzaj horroru który ma szokować. Druga rzecz pierwszy raz w kinie pokazano ujęcie gdzie głowa przekręcała się o 360 stopni. Trzecia sprawa rok wydania, nastroje panujące wówczas i teksty z filmu w stylu "Niech Jezus Cię pieprzy" pokazują jak obrazobórczy jest to film. Po za horrorem samym w sobie łączy ów film elementy dramatu, kryminału a nawet groteski. Kino to zatem ambitne i wykraczające nieco po za ramy jakie nakłada sobie wspomniany wyżej Shutter ;] Po za tym w erze gdzie postęp technologiczny pozwalał na tworzenie filmów grozy które mogłyby tylko śmieszyć, stawiano na przerażającą fabułę. Ta w Egzorcyście jak najbardziej jest. Film ma klimat i umiejętnie nim manipuluje. Egzorcysta różni się tym od dzisiejszych produkcji, że od swych widzów wymaga nieco wyobraźni i logicznego myślenia, wyciągania wniosków, empatii i innych cech, których jak widać po tym forum w osobach negujących tezę że Egzorcysta jest horrorem - brak. Ja wiem że to nie takie łatwe kino, gdzie podają na talerzu wszystkie straszne kąski, i widz nie musi się niczym martwić bo myślenie może pozostawić spokojnie scenarzystom i reżyserom, ale ludzie powiedzieć, że Egzorcysta nie jest Horrorem bo nie przestraszył jakiejś fanki Shuttera to tak jak powiedzieć że Polański nie jest Polakiem bo jako reżysera znamy go głównie z Amerykańskich produkcji....
mądra wypowiedz..popieram to calkowicie.
Jednak...fanom Shutter'a tego nie pojasnisz:)
jak na tatme czasy horror jest naprawde dobry...straszy wielu do dzisiaj.
A wracajac do glowy ktora obraca sie o 360 stopni...ludzie w kinach wymiotowali i słabnęli gdy widzieli tą scene.
Puściłem niedawno ten film kumplom o parę lat młodszym ode mnie i prawie cały film tylko chcieli przewijać do bardziej strasznych momentów i narzekali że okropnie nudny- ale tak to już jest z pokoleniem wychowanym na filmach niewymagających myślenia :P
Jak Egzorcysta, na którym oparło sie naprawdę sporo przyszłych horrorów, ma je obrażać? Ten film nie jest "porażką". Nie lepiej zatytułować swój temat, np. :"Nie podobał mi się.", zamiast pisać w tytule bzdury?
po raz pierwszy oglądałam ten film jako nastolatka, przeżyłam szok, po latach znów obejrzałam ten film i to samo...moim skromnym zdaniem film ma to coś
to może bądż tak miły i powiedz nam jakie horrory według ciebie zasługują na miano prawdziwego horroru
Jakiemu gniotowi?! Człowieku! To, że film Ci się nie podoba nie oznacza, że jest gniotem. Możesz mieć swoją opinię ale nie musisz go od razu deptać. To tak samo jak z muzyką. Nie lubię metalu ale w życiu nie powiem, że Metallica to beznadziejny zespół bo wiem, że jest świetny mimo, że nie lubię gatunku muzyki jaki tworzą. Trochę obiektywizmu i nie dziw się, że ludzie na Ciebie naskakują skoro nie masz szacunku dla klasyków.
heh problem polega na tym ze ludzie maja problem z filmami które wymagają od nich choć trochę mylenia, egzorcysta to klasyk wszystkie inne filmy po nim to już kopie, ten film buduje powoli napięcie, ma pokazywać ze takie coś może się naprawdę wydarzyć
to jak z muzyką - jedni wola Mozarta inii boys