PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

PYTANKO:)

ocenił(a) film na 9

Mam pytanie . W pewnym momencie ksiądz mówi że pochlapał Regan zwykłą wodą i tylko mówił do niej ze jest świecona a ona sie tej wody bała . A chuba była opetana naprawdę ?
O co tu chodzi ?

użytkownik usunięty
seba_1997

Wyjaśnił to ojciec Merrin: zły duch jest kłamcą, będzie kłamał, może także mieszać kłamstwo z prawdą. Film oczywiście nieco przerysowuje temat opętania, oczywiście w prawdziwych przypadkach zły duch nie chce opuszczać człowieka, chce by egzorcysta pomyślał że stanowią jedno, że to tylko choroba. Sądze że ten podstęp demona chciał pokazać reżyser

ocenił(a) film na 9

Ok dzięki za odpowiedź , lubisz jakies inne horrory jak tak to jakie?

użytkownik usunięty
seba_1997

Wiesz...tak naprawdę horror nie jest moim ulubionym gatunkiem. Jeśli już je oglądam to tylko te "głębsze", z jakąś myślą. Dlatego nie podoba mi się 'piła" "hostel'' czy "frontires". Czasem też robią na mnie wrażenie sceny z filmów nie będących horrorami, np. to co zobaczyła w szpitalu w lustrze żona Kevina Lomaxa w "Adwokacie Diabła" sprawiło że nie mogłam przestać się trząść do końca filmu(ale w tym filmie nastrój jest budowany świetnie choć powoli). Są tez takie horrory które nie straszą az tak bardzo ale świetnie ujmują temat, tu naprzykład szwedzki "Pozwól mi wejść" "Inni" Alejandro Amenabara też mają kapitalny klimat, choć nie spada tam ani kropla krwi

Ps uczucie po tym, że coś wyskakuje zza winkla nie musi być strachem

ocenił(a) film na 9

Ja też lubie horrory z przesłaniem i z sensem . A z innych filmów to mogą być o końcu świata.