PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132037
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Mimo upływu lat film jest bardzo klimatyczny i może przestraszyć. Średnia mówi sama za siebie. To był pierwszy taki film, który wywołał niemałą sensację!!!
Dzisiaj już zapewne śmieszy, bo efekty specjalne rzucają się w oczy, ale gdy byłem mały to film zrobił swoje. I pewnie wiele dzieci zrobi przy nim swoje pod siebie, gdy rodziców nie będzie i zostawią synkowi wieczorynkę a wrócą późno i zastaną płaczącą pociechę ;D żart... 9 za to, że jest absolutnym classikiem.

ocenił(a) film na 8
white_leopard

W pełni się zgadzam, pierwszy raz obejrzałam ten film będąc jeszcze małą dziewczynką ,co skończyło się kilkoma nieprzespanymi nocami:P napewno ma swój klimacik i co najważniejsze pozostaje w pamięci na długo, dla mnie 8/10:)

ocenił(a) film na 9
buuu89

Myślałam, że będę się bała po nim spać, bo podobno taki straszny, a mnie tylko kilka razy serce zabiło mocniej (najbardziej kiedy Regan schodziła po schodach w nienaturalnej pozycji jakby robiła mostek i z buzi leciało jej coś jak krew, ale to chyba z zaskoczenia). Spałam spokojnie. Ale bardzo mi się podobał i mam zamiar obejrzeć jeszcze raz.

PS. A co do tego spania to nie wiem, bo oglądałam go dzisiaj rano:) Spanikowałam po prostu po tym, co czytałam na tym forum i bałam sie go włączyć wieczorem:)

ocenił(a) film na 9
The_Slayer

A jeszcze co do spania spokojnie to chodzi o popołudniowa drzemkę spowodowaną bólem głowy. A może spałam dobrze, bo był dzień?

ocenił(a) film na 8
The_Slayer

a ja mam już 20 lat, ale dopiero teraz obejrzałam Egzorcystę. I to był poniekąd błąd, bo film skończył się o mocno po drugiej w nocy, a ja byłam tak sparaliżowana, że ledwo doczołgałam się do łózka. Nie było nawet mowy o mrugnięciu powiekami, bo bałam się, że zobaczę to jednoklatkoweujęcie diabła. Następnym razem takie filmy będę oglądać w południe w centrum miasta, o ile to bezpieczniej!
A film świetny, ma swoje braki techniczne, warsztatowe, ale to już staruszek. Jedyne, co się nie zestarzało, to niesamowity wprost klimat.

ocenił(a) film na 6
Innuendo

Nie chcę się popisywać, ale mnie film praktycznie wcale nie przeraził, też oglądałem go dziś w nocy. Oczekiwałem czegoś bardziej przerażającego. Momentami film nawet śmieszył :) Przypomniałem sobie filmowe porzekadło, że najlepszymi komediami są horrory :) Oczywiście temat poważny, ale wyszło jak wyszło.
Niewątpliwe zalety to perfekcyjna gra aktorska i wciągająca fabuła. Klimat też był, ale niezupełnie taki jak oczekiwałem.
Do fanów "Exorcist": nie ripostujcie mojej wypowiedzi bzdurami typu:
a czego ty się spodziewałeś - Piły, Hostelu; zobacz który to rok, wtedy to było przerażające, nie było takich efektów itp.
Takiego filmu właśnie się spodziewałem, tyle że dużo bardziej wstrząsającego i wywierającego zdecydowanie większe wrażenie.

ocenił(a) film na 9
guliver_filmweb

No cóż, a ja kładąc się spać przed północą widziałam tego diabła, co tak migał, kiedy Regan została opętana:)