PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132035
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Sukces „Egzorcyście” zapewniła znakomita fabuła, po części relacjonująca prawdziwe wydarzenia, co sprawia, że lepiej wczuwamy się w klimat tej produkcji. A ten odgrywa niebagatelną, może nawet najważniejszą rolę w filmie. Szkoda, że ta rozwija się bardzo powoli, dopiero po upływie mniej więcej godziny, zaczyna dziać się trochę więcej na ekranie. Jednym z głównych atutów jest tematyka, jaką film porusza i to jest najmocniejszy jego punkt. Oprawa dźwiękowa też była nominowana do Oscara i chociaż go ostatecznie nie otrzymała, prezentuje się świetnie, a muzyka podobna jest do tej z ''Halloween''. Aktorzy są perfekcyjni, nie zauważyłem żadnych błędów w ich grze. Szczególnie dobrze jak na swój wiek wypadła młoda Linda Blair.

ocenił(a) film na 9
DoktorLejdo

Jeden z najlepszych antykościelnych horrorów. Teraz takiego by nie zrobili przez obecne akcje z Kościołem

ocenił(a) film na 10
DoktorLejdo

Batdzo dobrze ze rozwija się stopniowo a nie od razu akcja. Jest zapoznanie się z bohaterami i cała historią to dla mnie jest ważne aby nie zrobić z horroru na wstępie młócki.