PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 131808
8,3 53 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

Wersja reżyserska?

ocenił(a) film na 10

Ostatniej nocy po raz pierwszy oglądałem "Egzorcystę" i zastanawia mnie czy była to wersja reżyserska. Była w tym filmie scena gdy Regan schodzi po schodach niczym pająk, odwrócona do góry tułowiem, a słyszałem że ta scena jest chyba tylko w wersji reżyserskiej.

Tyler

ostatnim razem jak egzorcysta lecial na tvn to byl w wersji reżyserskiej to pewnie i wczoraj tez byl

użytkownik usunięty
modzio6666

Skoro schodziła tak po schodach to raczej reżyserska

Ohydna scena xD

Witam wszystkich. Przyznam, że nie jestem fanem wersji reżyserskich klasycznych filmów. Wczoraj, gdy oglądałem "Egzorcystę" nie wiedziałem, że jest to właśnie odnowiona wersja. Oryginalną oglądałem dawno temu i nie bardzo jestem pewny, które sceny dodano:
na pewno scena z Regan schodzącą po schodach jak pająk
wydaje mi się również, że króciutkie ujęcie, gdy Ojciec Dyer oddaje Chris medalik Ojca Karrasa (w oryginale wynikało, że zatrzymał go dla siebie z tego co pamiętam)

Było jeszcze kilka scen, których nie kojarzyłem z dawnej wersji. Ale najbardziej zastanawiało mnie czy przypadkiem nie dodano współcześnie pojawiających się (ledwie widocznych) postaci Diabła w scenie, gdy Chris wraca do domu, kiedy miga światło. Wchodzi do pokoju Regan, w którym jest otwarte okno. Gdy zamyka drzwi można dostrzec zarys posągu. A wcześniej widać także główkę, którą odkrył ojciec Merrin oraz tajemniczą przerażającą bladą twarz, która przewija się co jakiś czas w filmie.

Czy bardzo się mylę? Bo nie jestem tego wszystkiego pewny.

ocenił(a) film na 9
wojteczek

W sumie to nie warto oglądać wersji reżyserskiej, gdyż jest tam wiele scen które skutecznie niszczą klimat filmy, chociażby pierwsza wizyta u psychiatry która wynika nie z tego ni z owego, albo to przedłużone sielankowe zakończenie, które skutecznie chłodzi emocje. Sama twarz demona też nie rewelacyjna, jedyna warta scena to ta na schodach, ale trwa tylko pół minuty i można ją na youtube obejrzeć :)