PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1315}

Egzorcysta

The Exorcist
1973
7,5 132 tys. ocen
7,5 10 1 132040
8,3 56 krytyków
Egzorcysta
powrót do forum filmu Egzorcysta

hmm, ten film nie był straszny ;] mnie łatwo przestraszyć a tylko w trakcie jednej sceny poczułem to coś w brzuchu ;) ( gdy dziewczynka schodziła po schodach) charakteryzacja serio OK ale czy na pewno potrzebna? czy film nie byłby bardziej 'klimatyczny' gdyby dziewczynka wyglądała normalnie? cała ta szopka momentami zalatywała kiczem:) nie wiem może jestem typowym młodym człowiekeim który uwielbia piłe piłe II i piłe III( joke:D) ale ten film zrobił na mnie wrażenie jedynie(albo i aż) muzyką, grą aktorską oraz spodobał mi sie wątek postaci młodszego z księży! Niektóre sceny egzorcyzmów budziły śmiech. Film jest kultowy, bo w swoich czasach był naprawde czymś! Ale czy mam prawo krytykować legende;]? 7/10

ocenił(a) film na 6
zuziatello

Moja ocena jest o jedno oczko niższa od twojej ponieważ dla mnie film w ogóle nie był straszny (również lekkiego karpia zrobiłem jak dziewczynka "pajączkiem" chodziła po schodach), a w niektórych momentach nawet śmieszny. Cóż... Jak sam mówiłeś czy jest sens krytykować legende ? Ja swoją przygodę z EGZORCYSTĄ zacząłem od "Początku", który zniesmaczył mnie do owej serii, a część pierwsza uznawana za jeden z najstraszniejszych horrorów mnie rozbawiła.
Jest sens kontynuowania wędrówki z ową serią ? A no jest i mam zamiar obejżeć inne części może mi się spodobają.
Nawiąże jeszcze do plusów i minusów filmu "+":
gra aktorska, nie postawili na przesadne efekciarstwo, oprawa dźwiękowa.
"-" to przedewszystkim:
nie straszny i (to już tylko moje czepialstwo) jak ktoś pamięta parodie egzorcysty z, któregoś ze strasznych filmów to bedzie się zlewał przez pół filmu.
OK, apropos, nie każdy "Typowy"(jak to nazwałeś) młody człowiek uwielbia trylogię Piły - dla mnie (człowieka takiego samego jak nikt inny) Piła to przedewszystkim przereklamowany Shit, bo o ile pierwszą część można było przeboleć wmawiając sobie, że jest jakaś "nowa" i "innowacyjna" to juz kolejne części powielały schemat pierwszej części w proporcjach "więcej".
Pile mówimy NIE !
No, a co do Egzorcysty to 6/ 10. Obejżę inne części w poszukiwaniu tej, która wzbudzi we mnie coś więcej aniżeli śmiech.

zuziatello

dla mnie tez nie był straszny :D powiem ci więcej, był śmieszny, zwłaszcza jak miała te szramy na twarzy, dużo keczupu pomyślałęm xD W DUPIE MAM TE WSZYSTKIE TANDETNE NIBY HORRORY OPARTE NA FAKTACH, ZROZUMCIE, TAKICH RZECZY NA TYM ŚWIECIE NIE MA !!!!!!!! CO BY BYŁO GDYBYM PODSZEDŁ DO OBCEJ OSOBY I POWIEDZIAŁ ŻE WIDZIAŁEM DUCHA, uwierzyła by mi? Jeśli jest rozsądna, raczej nie. Tak też jest i z wami. --.--